Jesteście w stanie tak zrobić, żeby było widać powód bana? #wypiekmobilny
@johny-kowalski: widziałem go, bardzo fajny
Jest w pytę #gotujzwykopem dzięki @moll
Mój plan: piec Kurczaka w brytwannie 180 stopni pod przykryciem godzinę i później godzinę bez przykrycia, pod koniec zwiększę na 15 minut do 220 stopni. Dobry plan czy ta przykrywka to zły pomysł? #gotujzwykopem
@johny-kowalski: jak chcesz takiego arcymiękkiego to zrób tak:
Kuraka nacierasz przyprawami, wkładasz do naczynia
Układasz na nim cienkie płatki masła (szyjka, pierś, skrzydełka i udka)
Naczynie zamykasz
Piekarnik 140-160 stopni. Jak nie masz aż tyle czasu to lepiej 160, krócej posiedzi, będzie równie dobrze
Dajesz mu dobre 4,5h w rozgrzanym piecu, cały czas pod zamknięciem
Jak chcesz żeby się przypiekł na chrupko to po tym czasie odkrywasz naczynie, kuraka polecasz sosem
Kuraka nacierasz przyprawami, wkładasz do naczynia
Układasz na nim cienkie płatki masła (szyjka, pierś, skrzydełka i udka)
Naczynie zamykasz
Piekarnik 140-160 stopni. Jak nie masz aż tyle czasu to lepiej 160, krócej posiedzi, będzie równie dobrze
Dajesz mu dobre 4,5h w rozgrzanym piecu, cały czas pod zamknięciem
Jak chcesz żeby się przypiekł na chrupko to po tym czasie odkrywasz naczynie, kuraka polecasz sosem
@johny-kowalski: powodzenia
Czy wy też jecie kawior nakładając go na dłoń? #kiciochpyta #jedzenie
@johny-kowalski: na łokieć nakładam
@johny-kowalski: z pindola najlepszy. Najlepiej kolegi, a jeszcze lepiej koleżanki.
To nie jest fotomontaż? Jest jakaś aktualna fotka Usuka z braćmi dla porównania? #boks
A co tam słychać u Ngannou? Będzie jeszcze walczył czy AJ mu wybił karierę z głowy? #boks
@johny-kowalski: nikt mu już nie zapłaci
@johny-kowalski: syn mu zmarl ostatnio
Czy na takich promach rejsowych np. do Szwecji albo Włochy Grecja w kajutach 4 osobowych są też toalety, jakaś umywalka? #kiciochpyta #podroze
Gdzie oglądać? #boks
@Enigmameister jakaś alternatywa? Mam blokadę na strims
@denykg: https://lestlim.xyz/ spróbuj
Na jakim kanale na trex walka Fury? #iptv
@johny-kowalski: Mam linka nie wiem skąd
o takie
Czy w pochmurny dzień gdy słońce jest schowane za, ale jest lato i 25 stopni to można się opalić czy szkoda czasu? #zdrowie
@johny-kowalski: szkoda czasu, temperatura tu nie ma nic do rzeczy, ostatnio mnie opaliło przy 19 stopniach w pełnym słońcu
@johny-kowalski: już lepiej w zimę się opalać przy pełnym słońcu i minusowej temperaturze ( ͡º ͜ʖ͡º)
Rada języka polskiego wprowadza niesamowicie istotne i zasadne zmiany.
Ten tekst:
od 2026 będziemy pisać
Ważne zmiany, bardzo przydatne #bekazradyjezyka #jezykpolski
Ten tekst:
Skromny żabojad słuchając Festiwalu Chopinowskiego obserwowałby kometę Halleja.
od 2026 będziemy pisać
Skromny Żabojad słuchając festiwalu chopinowskiego obserwował by Kometę Halleja.
Ważne zmiany, bardzo przydatne #bekazradyjezyka #jezykpolski
@johny-kowalski: Pisownia nieoficjalnych nazw etnicznych (a więc i żabojada) oraz przymiotników tworzonych od imion (nazwisk) ma być wariantywna. Będą więc tak pisać ci, którzy będą chcieli, poza tym wielkie litery w Festiwalu Chopinowskim wynikają z tego, że określenie to jest traktowane jako nazwa własna pewnego wydarzenia. Inna sprawa, że nie jest ono jednak pełną nazwą tego wydarzenia, więc zasadniczo pisownia małymi literami (również dzisiaj) nie powinna dziwić.
A z tym -by
A z tym -by
johny-kowalski via Wypiek
- 0
@pod_sloncem_szatana dzięki za komentarz. Spróbuję wieczorem znaleźć te wiadomości z wczoraj, może coś źle zrozumiałem.
Co do ostatniego akapitu, to podoba mi się jak jest u Niemców - wszystkie rzeczowniki z dużej yy wielkiej litery i jest spokój ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do ostatniego akapitu, to podoba mi się jak jest u Niemców - wszystkie rzeczowniki z dużej yy wielkiej litery i jest spokój ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Widać, że koleś nie nadaje się do tego biznesu #kuchennerewolucje
Pralka po 19 latach zaczęła mi mocno dudnić podczas wirowania. Może się coś więcej stać, czy tylko będzie głośno i tyle? Nie chce mi się nowej kupować bo ta działa #remontujzwykopem
może się łożysko zesrało. pewnie będzie coraz gorzej.
@johny-kowalski jak głośno szumi to kończy się łożysko, jak stuka to może być pęknięty krzyżak. Jak śmierdzi spalenizną to szczotki w silniku, ewentualnie sprawdź pasek napędowy. Jeżeli buczy przy odpompowaniu wody to jeszcze pompka do sprawdzenia.
Wyobrażacie sobie namawiać znajomych na pójście dk tej restauracji bo podają w kapuście zamiast na talerzu? Wow #kuchennerewolucje
johny-kowalski via Wypiek
- 2
@martadelson dokładnie jak idiotyzm z żurkiem w chlebku.
@johny-kowalski dokładnie!
No dobra - Magda wymyśla takiej restauracji 3-4 potrawy i uczy ich jak to ma być przygotowane. Ale przecież w takiej restauracji menu jest większe, to reszta smakuje tak jak wcześniej czy jak? #kuchennerewolucje
@johny-kowalski: Może głupie zabawy poszerzają tym ludziom horyzonty kulinarne i coś się zmienia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@johny-kowalski: Kiedyś Magda mówiła, jaka powinna być tematyka całego menu i denerwowała się gdy było coś co nie pasuje, ale dziś kontroluje tylko swoją część menu, a nawet jeśli ją na koniec poczęstują czymś ekstra, to zwykle nie komentuje.
Którą trasą lepiej jechać do Wenecji? Prawa lewa czy jedno wszystko? #podroze
@johny-kowalski: ta zaznaczona jest spoko i ma fajny stromy zjazd do Innsbrucku. Za przejazd przez przełęcz Brenner trzeba zapłacić dodatkowo coś koło 10 czy 11 EUR. Warto przy okazji pojechać nad Garde.
@johny-kowalski: Albo jak z tej też wyjdzie cyrk to przynajmniej nikt się nie dowie xd
@johny-kowalski: No ja słyszałem wyraźnie wypowiedzi polityków, że w komisjach częściowo chodzi o spektakl dla ludzi. I to nie tylko w tych, ale w poprzednich również.
Trochę podobnie jest z dyskusjami na posiedzeniach sejmu, tak na prawdę nic z nich nie wynika oprócz tego, że możemy sobie pooglądać, jak się ze sobą ścierają politycy różnych frakcji.
Trochę podobnie jest z dyskusjami na posiedzeniach sejmu, tak na prawdę nic z nich nie wynika oprócz tego, że możemy sobie pooglądać, jak się ze sobą ścierają politycy różnych frakcji.
@johny-kowalski:
1. tym, że pieczesz kurczaka w o wiele wyższej temperaturze niż gotujesz, więc wytapia się o wiele więcej tłuszczu.
2. wywar jest na kościach i tkankach łącznych, które mogą się rozpuścić w wodzie i nadać nie tylko smak ale i teksturę.
3. Ale co tam, próbuj, to najlepsza metoda, żeby odkryć coś fajnego.
Następnym razem spróbuję jak @moll pisała: 4:30 godziny w 130 stopni