Wpis z mikrobloga

Piekielna zupa z czerwonej soczewicy

Składniki i przepis na wywar (bulion):

Składniki:

porcja rosołowa

1 cebula

por

3 marchewki

2 pietruszki

1/4 selera

natka kopru

natka pietruszki

ziele angielskie

liście laurowe

czosnek (5 ząbków obrane)

Przygotowanie wywaru:

Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.

Składniki na zupę:

garść posiekanej kolendry

2 marchewki

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/2 papryczki habanero

4 ząbki czosnku posiekane

1 łyżeczka utartego świeżego imbiru

1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii WROCŁAW w sklepie z przyprawami świata)

świeżo mielony pieprz

1 duża cebula

1 płaska łyżka suszonego lubczyku

sól morska w młynku o smaku azjatyckim

4 łyżki oliwy z oliwek

koper włoski

prażone orzechy nerkowca

1 łyżeczka kurkumy

1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego

jagody goi

Przygotowanie:

Do drugiego garnuszka już rozgrzanego wlewamy oliwę. Dodajemy do niej utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną papryczkę habanero, czosnek, cebulę i imbir. Smażymy około 5 minut. Przyrządzone składniki przekładamy powoli do gotującego się bulionu (tak około 2.5 litra bulionu wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy kurkumę, curry, lubczyk, czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. Zupę podajemy z czosnkiem niedźwiedzim, uprażonymi orzechami nerkowca, jagodami goi oraz z posiekanym koprem włoskim. Dlaczego koper włoski? Uznałam, że doda ciekawego akcentu w zupie i tak też się stało. Przyjemny anyżkowy posmak :), który łagodzi piekielnie ostrą zupę.

#obiad #zupa #zupakrem #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #kuchniaindyjska #indie
ClauditteMissCooking - Piekielna zupa z czerwonej soczewicy



Składniki i przepis na...

źródło: comment_jJfmTvuyFinuNNfcMOxbpJMQ7yRtINI5.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
@ClauditteMissCooking: Przecież habanero to nie jest jakiś złoty graal, nie przesadzajmy.

Można sobie posadzić i mieć tego na pęczki.

Poza tym, moim zdaniem, habanero to takie 6/10, nie więcej - jeżeli chodzi o ostrość.
  • Odpowiedz