Aktywne Wpisy
jabol6000 +100
biedakwsiowy +2
#kiciochpyta jak to możliwe że mając ponadprzeciętne iq stwierdzone psychiatrycznie przy okazji diagnozy autyzmu mam problem z podstawową matematyką w liceum? testy iq matematyczne idą mi całkiem dobrze, wychodzą mi naprawdę spoko wyniki a na matmie zaćmienie umysłu. Myślałem żeby pójść sobie kiedyś na #politechnika no ale nie pójdę skoro nie kumam matmy. Jak myślicie, jak to możliwe że mając iq wyższe od przeciętnej mam problem z całkowicie przeciętną matematyką w 3
Składniki i przepis na wywar (bulion):
Składniki:
porcja rosołowa
1 cebula
por
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
natka kopru
natka pietruszki
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek (5 ząbków obrane)
Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.
Składniki na zupę:
garść posiekanej kolendry
2 marchewki
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 papryczki habanero
4 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii WROCŁAW w sklepie z przyprawami świata)
świeżo mielony pieprz
1 duża cebula
1 płaska łyżka suszonego lubczyku
sól morska w młynku o smaku azjatyckim
4 łyżki oliwy z oliwek
koper włoski
prażone orzechy nerkowca
1 łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego
jagody goi
Przygotowanie:
Do drugiego garnuszka już rozgrzanego wlewamy oliwę. Dodajemy do niej utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną papryczkę habanero, czosnek, cebulę i imbir. Smażymy około 5 minut. Przyrządzone składniki przekładamy powoli do gotującego się bulionu (tak około 2.5 litra bulionu wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy kurkumę, curry, lubczyk, czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. Zupę podajemy z czosnkiem niedźwiedzim, uprażonymi orzechami nerkowca, jagodami goi oraz z posiekanym koprem włoskim. Dlaczego koper włoski? Uznałam, że doda ciekawego akcentu w zupie i tak też się stało. Przyjemny anyżkowy posmak :), który łagodzi piekielnie ostrą zupę.
#obiad #zupa #zupakrem #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #kuchniaindyjska #indie
Przedtem niedostępna w Polsce, teraz już owszem. ja kupiłam dwie malutkie bo kilogram 80zł :(:?
za dwie małe wyszło 4 zł, ale użyłam tylko pół jednej.
Można sobie posadzić i mieć tego na pęczki.
Poza tym, moim zdaniem, habanero to takie 6/10, nie więcej - jeżeli chodzi o ostrość.