Wpis z mikrobloga

Istnieje obecnie jakakolwiek gorsza branża w IT od #datascience lub #businessintelligence ?

W pierwszym przypadku wymagają doktoratu i oferuja pensje jak dla juniora z pol roku doswiadczenia w linuxie, a w drugim jest chyba wiecej naganiaczy sprzedajacych gowno kursy od realnych ofert xD Na zachodzie rynek data tez wyglada tak #!$%@??

#programowanie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a w drugim jest chyba wiecej naganiaczy sprzedajacych gowno kursy od realnych ofert xD

@OddajButa123: ale w czym naganiacze przeszkadzają w pracy? W sensie że w korpo zmuszają do oglądania ich filmików na YT?
  • Odpowiedz
Ale w czym konkretnie jest problem? Starasz się na wejście w branżę czy narzekasz, że masz wagon CVków do przejrzenia? ;)
Ostatnio rekrutowałem do zespołu juniora i faktycznie zgłosiło się sporo kandydatów, część już mogła pochwalić się całkiem solidnymi podstawami - więc teraz wybieramy na podstawie ich oczekiwań finansowych i właśnie doświadczenia.
  • Odpowiedz
z pol roku doswiadczenia w linuxie, a w drugim jest chyba wiecej naganiaczy sprzedajacych gowno kursy od realnych ofer

@OddajButa123: Do BI próg wejścia jest niski + przydaje się znajomości biznesu i procesów w firmie, więc większość stanowisk entry + junior łapią wewnętrzni przesiedleńcy i mało rekrutacji wychodzi do tablic ogłoszeniowych. (sam tak zaczynałem, i w mojej pierwszej firmie, odkąd pamiętam, nie było ani jednego juniora z zewnątrz, czasem tylko
  • Odpowiedz
@OddajButa123: co ty bredzisz typie xD
Jak masz doktorat i kilka lat expa w big data to zarabiasz 100k na miesiąc. W Polsce. A za granicą x-krotność.
Obecnie nikt doktoratu nie wymaga, chyba że na mocno advisorskie/eksperckie role typu Head/Lead albo Director w gałęziach przemysłu gdzie mocno stoi R&D - high tech, fintech, pharma, retail, e-comm.
  • Odpowiedz
@OddajButa123: Wydaje mi się, że problem jest tylko dla juniorów/stażystów. Jak masz więcej expa, pełno rekruterów piszę. Do mnie ostatnio nawet dzwonią kilka razy w tygodniu. Stawki też są ciekawe, zazwyczaj powyżej 200.
  • Odpowiedz
Machine Learning consultant. Znam też dobrze data engineering i bi.

@JamesJoyce: Trochę czasu minęło od tego komentarza ale zakładam, że powiadomienia na wykopie zadziałają do starszego wpisu. Podejrzewam, też że za bardzo Twoje stanowisko ani zakres obowiązków się nie zmienił. Czy mógłbyś powiedzieć w kilku słowach więcej w jakiej branży obecnie realizujesz kontrakt i jakich technologii najczęściej używasz.

Sam obecnie działam po części w ogólnie pojętym Data Science. Z tym,
  • Odpowiedz
@1001001: branża finansowa. Wdrożenie llmów i praca nad wewnętrzną platformą AI (w kwestii AI, bo robię tam też trochę BI w Qliku i datalake).

Co do platformy AI, to tam większość kodu jest w scikit learnach, kerasach, pytorchach itd. Modele te które wymieniłeś i trochę bardziej zaawansowane. Llmy już w Azure, ale teraz na etapie prototypowania. Wdrażanie llmów na prod to wciąż nowy obszar, więc robimy ogrom researchu. Biznes boi
  • Odpowiedz