Wpis z mikrobloga

Robię często krewetki z białym winem. Którego nie pije bo nie przepadam. Szkoda mi za każdym razem wylewać prawie całą butle do zlewu. Pytanie czy można takie wino zamrozić?? I będzie się później nadawać??

#wino #winiarstwo #jedzenie #alkohol
  • 11
  • Odpowiedz
  • 8
@Wasky wino może stać po otwarciu bardzo długo, jeżeli pozbawisz go dostępu do powietrza. Jeżeli używasz 1/3 butelki na raz, to po użyciu przelej do 0.5l, a potem do 0.25 litra i trzymaj zamknięte w lodówce.
  • Odpowiedz
  • 0
@Wasky jeżeli używasz tylko kulinarnie, to polecam wino w workach w kartonie. Może stać tygodniami, ma wygodny kranik i mieści się na półce lodówki. Worek jest szczelny, wylewajac porcję wina nie wprowadzasz do niego powietrza, więc będzie służyło aż nie zużyjesz całego.
  • Odpowiedz
@Wasky wino w balonach, gdzie od świata zewnetrznego oddziela je centymetrowy słup wody, może stać pare lat, a wino ze sklepu, najpewniej po siarkowaniu, miałoby się zepsuć? Musisz odciąć dopływ powietrza, więc najlepiej kup sobie wielorazową zatyczkę do wina i myśle, że zdążysz zużyć całe wino nim się utleni albo co. W ostateczności możesz sobie kupic normalne korki do wina i jakąś najtańszą korkownice ręczną i zamykać butelkę nowym korkiem, ale wtedy
  • Odpowiedz