Wpis z mikrobloga

@stanley___: jak pracowałem kiedyś w restauracji to pieczarki na pizze leciały do krajalnicy całe, bez obierania, nawet z fragmentami ziemii ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jak gotuję dla siebie czy rodziny to zawsze obieram
@Logan00: @stanley___: Z tym myciem to bym uważał - pieczarki piją masę wodę, więc jeśli chcesz je usmażyć to raczej tylko obierz, albo nie rób tego w ogóle (o ile nie są #!$%@? torfem). Inaczej będziesz je dusił, a koloru i tak nie nabiorą. No chyba, że takie ci pasują ;p
@stanley___: obierasz niezbyt ostrym nożem - trzon oskrobujesz, podstawe trzonka lekko obcinasz, a kapelusz obierasz od wewnętrznej strony (od blaszek) łapiąc nożykiem dociskasz paluchem i tak złapana skórkę zrywasz ruchem noża do góry

masz filmik jak się to robi
lktr1 - @stanley___: obierasz niezbyt ostrym nożem - trzon oskrobujesz, podstawe trzo...
@stanley___: płukanie nic nie daje w kontekście bakteryjno mikrobiologicznym. co najwyzej uda ci sie zmyc resztki torfu. to tak jak z myciem miesa -> jest to po prostu pozbawione sensu :)

obiera sie niektore rzeczy, jesli nie chcesz jesc ich skorki. w przypadku pieczarek zazwyczaj nie ma to sensu. obierasz wtedy kiedy wierzchnia warstwa stala sie gruba i odseparowana/z lekka oslizgla i nieestetyczna. pieczarki poddajesz obrobce termicznej, wiec i tak wszystko