Wpis z mikrobloga

@Zgrywajac_twardziela: xd loża ekspertów. Oświecę was - wytrawne wino nie musi być cierpkie (taniczne, zawiera dużą ilość garbników) i nie musi byc kwaśne. Ale moze byc albo kwasne albo cierpkie, albo to i to. Wszystko zalezy od szczepow winogron uzytych do produkcji i sposobie produkcji, środowisku dojrzewania. W Polsce jak w lesie nadal jezeli chodzi o ten szlachetny trunek
@Zgrywajac_twardziela: Wytrawne - wybraz sobie mocna zielona herbatę, która aż wysysa Ci ślinę z policzków (taniny). Kwaśne natomiast to zle określenie dla win, one są kwasowe, np wytrawne białe wino może być trochę jak kwaśne zielone jabłka. Białe wina są wytrawne w inny sposób niż czerwone, bardziej przystępny dla ludzi nieobytych z winem.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Zgrywajac_twardziela:

Alkohol w ogóle może się zepsuć?


Oczywiście, że może.

Albo poprzez błąd w produkcji, gdy oprócz drożdży namnażają się bakterie mlekowe i zakwaszają trunek.

Albo poprzez bakterie octowe, które przekształcając alkohol etylowy w ocet zakwaszają roztwór.

Mocny alkohol jest bezpieczny, bo w mocnym alkoholu bakterie się nie namnażają.

Ale słabsze alkohole, jak chociażby piwo czy wino, gdy są albo źle przechowywane, albo nawet już zakażone na etapie produkcji, będą finalnie
@iustus_ultimus: O etykietę wytrawne/półwytrawne/półsłodkie/słodkie daje się #!$%@? wyłącznie w Polsce. Wszędzie jest po prostu wino, a wyróżnia się wyłącznie wina słodkie (deserowe).

Do twojego w 100% prawdziwego opisu można dodać, że ten rozróżnik dotyczy wyłącznie zawartości cukru resztkowego w winie. I tak mogą być wina wytrawne slodkie w smaku (dla przykładu kochane w Polsce primitivo) a mogą być wina polslodkie w smaku kwaśne bądź cierpkie - np. niektóre rieslingi takie będą.