Wpis z mikrobloga

Czy tylko ja mam wrażenie, że w Polsce już naprawdę na poważnie wszystko zmierza w złym kierunku? Przyjechała rodzina z zagranicy, mieli do pozałatwiania "sprawy urzędowe" w PL - całkowita spychologia i biurokracja. Byli w szoku jak to wszystko wygląda, choć wychowywali się w Polsce, ale od kilkudziesięciu lat mieszkają za granicą.

Inflacja szaleje, wpływy z podatków spadają, z telewizji sączy się propaganda, ludzi stać na coraz mniej, każdy zaciska pasa, ceny paliw w górę, dociskają kierowców mandatami i karami za byle przewinienia, władza wręcz w bezczelny sposób się rozpanoszyła i robią ludzi na żywca. Zaczyna się robić naprawdę poważnie. Gdzie nie spojrzeć nie widać perspektyw na lepsze jutro w tym kraju. Sam widzę po znajomych, że kto może, przerzuca się na zarobki w euro, ja z kolei zawiesiłem działalność i poważnie rozważam emigrację. U kogoś z Was poprawiła się sytuacja w ostatnim czasie lub widać większą nadzieję na lepszą przyszłość?

#inflacja #bekazpisu #emigracja #pytanie
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tino: dlatego też szczerze liczę na trzecią kadencję – PiS przejdzie do historii tak samo chlubnie jak PZPR i NSDAP.
  • Odpowiedz
@Tino: wstawaj zesrałeś się.

1) Ludzi w restauracjach pełno w brud... i niby kasy nie mają? Co drugi dom w mojej okolicy po 2-3 auta pod domem :-) jakoś ludzie nie przesiadają się na tańszą komunikacje miejską. Restauracje co weekend pełne pomimo iż żarcie drogie.

Gdzie tych ludzi stać na coraz
  • Odpowiedz
@Tino: Co to za farmazon ? Wszystkie sprawy urzędowe załatwiam z profilu zaufanego. Dostęp do niego ma moja ksiegowa - dzwonię, nawet nic nie dotykam i gotowe. Niech nie p------ą farmazonów + ty nie p-----l farmazonów
  • Odpowiedz
@Luigi93:

pokaz mi gdzie jest bieda w tej Polsce bo co wychodzę z domu to jej nie widzę i ludzie żyją całkiem na niezłym poziomie nie odbiegającym od zachodu

To wyjedź z tej Warszawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jest masa miejsc, gdzie ludzie marzą o UoP i to wcale nie na wschodzie
  • Odpowiedz
@Luigi93: Zastaw się a postaw się.
Media informują aby nie wchodzić na lód nad Morskim okiem, informują służby a debile sobie lecą przez Morskie Oko i zdjęcia sobie robią.
A wracając do knajp, idź do mniejszych miast, lokale padają jeden po drugim niby czemu skoro mają takie obłożenie? Aha pewnie kapitaliści zamykają biznes bo za mało zarabiali na nim i już zamiast Porsche stać ich na skromne Q5? XD
  • Odpowiedz
  • 0
@Tino u mnie jest lepiej i chyba bedzie tylko lepiej. Tak IT 100% zdalnie xD ten tryb pracy to w 40% tak jak bym wyemigrował ( ͡º ͜ʖ͡º) czuje dobrze człowiek.
  • Odpowiedz
u mnie jest lepiej i chyba bedzie tylko lepiej. Tak IT 100% zdalnie xD ten tryb pracy to w 40% tak jak bym wyemigrował ( ͡º ͜ʖ͡º) czuje dobrze człowiek.

@puto: Tylko od cen czy opłat nie uciekniesz. Przyznasz, że w przeciągu ostatniego roku wszystko poszło znacząco do góry?
  • Odpowiedz
zamknalem dzialalnosc i w-----------m w podskokach do usa. POLECAM

@bam_bax: czym tam się zajmujesz? jaki region USA i ile czasu już tam mieszkasz?
  • Odpowiedz
@andrzej-roman: @PiotrFr: mieszkam w Kórniku pod Poznaniem. Kwalifikuje się jako mniejsze miasto? To wlasnie tu widzę te pełne lokale i wszystko co pisałem

Nie zaprzeczam wzrostowi cen ale ludzie jakos dają radę.

@bam_bax: Żeby tak każdy mógł wyjechać chociaż w USA nie lepiej :)
  • Odpowiedz
@Tino: Ten urzedy to zalezy gdzie i jaki urzad, w Wwa to nie jest najgorzej, dzwonisz i nawet info da sie sprawnie uzyskac. Jak osobiscie to zapisy na dzien i godzine (skarbowka), wiec nawet nie trzeba w kolejce kwitnac. Oczysiscoe biurokracha i z-----y system podatkowy to tylko moja ksiegowa ogarnia.
Wladza to banda k---w przy korycie i trzeba ivh j---c na kazdym kroku, niestety lepiej moze nie byc jak ciemny
  • Odpowiedz
@Tino: A powiedział rodzinie, że większość spraw urzędowych można załatwić w Polsce szybko łatwo i przyjemnie przez ePuap, Profil Zaufany, PUE ZUS itd. (jasne, nieraz nie są to idealne systemy, ale większość rzeczy jednak da się załatwić bez problemu) Do tego w większości urzędów można się umówić na konkretną godzinę, do konkretnej osoby zajmującej się daną sprawą co też powinno wyeliminować krążenie od drzwi do drzwi
  • Odpowiedz
Czy tylko ja mam wrażenie, że w Polsce już naprawdę na poważnie wszystko zmierza w złym kierunku?

@Tino: ogólnie to zawsze tak było, tylko teraz masz współczesne media i internet gdzie jesteś b----------y złymi, mającymi cię zszokować wiadomościami. Internet, tv, telefon- ludzie współcześnie cały czas siedzą w medialnej bańce. Co więcej, spirala sama się nakręca bo taki zaniepokojony obywatel sprawdza newsy nawet kilkadziesiąt razy dziennie, dlatego media muszą ciągle pisać
  • Odpowiedz