Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Darthal +56
Nie daje rady tak żyć. Nie mam rodziny, przyjaciół, dziewczyny, dobrego wykształcenia, samochodu. Jestem sam, zwykłym zerem. Małe miasteczko w którym żyje tętni życiem. Wskoczyłem na rower i jeździłem na nim przez kilka godzin obserwując jak ludzie normalnie żyją. Jak chodzą na spacery, jak w sklepie biorą piwa i przekąski na wieczór bo piątek, jakieś dziewczyny rozmawiały o tym że idą wieczorem do kina i będzie super. Obok matka z dwoma kilku
#gotowanie #zalesie
Przecież kiedyś przepisy były takie precyzyjne i składniki wyliczone co do mikrograma...
Wyjaśnij mi co jest trudnego w spawaniu, nie widziałeś nigdy jak ktoś spawa ?
A jak nie wiesz jak określić konsystencję na oko, bo robisz coś pierwszy raz, to poszukaj jakiegoś filmiku, żeby mieć punkt odniesienia, po tym najłatwiej się zorientować jak powinna wyglądać konsystencja. zawsze tak robię, bo sam przepis do dla mnie za mało, nie wiem jak kiedyś ludzie
Jak będziesz miał w przepisie jajko 50 gramów, a kupisz takie po 60 gramów to jak będziesz te 10 gramów zbierał?
Reszta to już proporcje. Ciasto powinno być lekko płynniejsze od lanej śmietany 12%
I do tego trzeba dojść trochę metodą prób i błędów, bo mąki od różnych producentów też mogą się różnić.
Nie wszystko ogarniesz za pomocą wagi.
Dlatego wagę możesz brać co najwyżej szacunkowo, a nie jako prawdę objawioną.
Ale skoro już smażyłeś naleśniki to powinieneś kojarzyć konsystencję ciasta jakie powinno być.
No więc odmierzaj sobie po 200 ml składników które są podawane jako "szklanka" danego składnika a potem ewentualnie zagęszczaj mąką albo rozrzedzaj mlekiem i wodą.
Jak na mój gust to one są zdecydowanie za grube, ale co kto lubi ¯\_(ツ)_/¯