Wpis z mikrobloga

( ͡° ͜ʖ ͡° )*:WŁOSKI SOS ALFREDO
Tag do obserwowania: #kuchniamalgorzaty

3 składniki-bardzo prosty-bardzo szybki

Jak Mireczek się wpakuje w kredyt, żeby kupić parmigiano reggiano (parmezan) i masło to już reszta z górki.

Jest to kolejny włoski sos, który w momencie rozpowszechnienia się na świecie (głównie w Stanach) nieco się skomplikował.

Warto jednak znać jego podstawową, włoską wersję.

Dodatkowo z patentem na zrobienie go używając tylko jednego garnka- tego, w którym będzie się gotował makaron.

U mnie z makaronem spaghetti, bo go lubię i miałam w domu. Jak chcesz być super tradycyjny i jedną nogą przenieść się do Rzymu początku XX wieku to zrób świeże fettuccine (rodzaj makaronu).

Potrzebujesz:


Technika


Wodę na makaron solimy. Sosu już później nie, bo używamy słonej wody oraz słonego sera. Ew. na sam koniec, jak komuś jest mało.

Jeśli chcecie pokombinować i potraktować sos Alfredo jako bazę do bardziej złożonych dań to z powodzeniem będzie pasował z:


Tak BTW to oryginalne parmigiano reggiano NIE JEST WEGETARIAŃSKE- szach mat #wege #wegetarianizm ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Jak będziecie robić to pokażcie, co Wasz wyszło.

No elo ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
#gotujzwykopem #jedzzwykopem #foodporn
hellyea - ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚WŁOSKI SOS ALFREDO
Tag do obserwowania: #kuchniamalgor...

źródło: comment_1657895433oIQvwVM5I8pmNrp0uDoJLk.jpg

Pobierz
  • 9
@nieinoinotylko: ciekawy pomysł, faktycznie może być praktyczny w restauracjach. Na początku pomyślałam, że skrobia przytłumi smak i zmieni teksturę, ale jest jej tak mało, że w zasadzie nie ma takiego ryzyka. I tak jestem zwolennikiem uczenia się podstaw i chociażby „zaliczenia” umiejętności (nawet jak potem nie będziesz na co dzień używać), ale to się nie kłóci w zasadzie :)