Wpis z mikrobloga

Hej Mireczki i Mirabelki.

W ubiegłym roku odwiedzaliśmy wyspę Sal w archipelagu Wysp Zielonego Przylądka, głównie po to by ponurkować w tym miejscu. Przy okazji jednak objechaliśmy wyspę i poznawaliśmy jak i gdzie dobrze gotują. Kuchnia wysp Zielonego Przylądka to miks wpływów europejskich i afrykańskich. Powiedzieć, że jest ciekawa to nic nie powiedzieć.
Z lokalnych ciekawych smaków, które zasługują na uwagę są kokosowe chlebki, gulasz ze ślimaków trabików a szczególnie ponch - alko na bazie grogu, najlepsze z dodatkiem cynamonu i pomarańczy, które lokalnie wyrabiane znaleźliśmy w Porto Antigo w miasteczku Santa Maria. Najlepsze ryby natomiast z pełnym przekonaniem możemy powiedzieć, że dają w Esplanada Rotterdam, która znajduje się obok portu rybackiego w Palmeirze.

Zapraszam do tego znaleziska. Wykopiecie?

Kuchnia Wysp Zielonego Przylądka - co i gdzie zjeść?

Jeśli chcecie być na bieżąco z moimi znaleziskami polecam obserwację hasztagu #szalonewalizki

#wyspyzielonegoprzyladka #caboverde #capoverde #kuchnia #owocemorza #podroze #podrozujzwykopem
SzaloneWalizki - Hej Mireczki i Mirabelki.

W ubiegłym roku odwiedzaliśmy wyspę Sal...

źródło: comment_1649915116WiPzjKbW1vhu99tlyFNhub.jpg

Pobierz
  • 1