Wpis z mikrobloga

Odwiedził Cię chleb ()

Zgodnie z zapowiedzią. Nagrałem filmik jak zrobić ~kilogramowy chleb pszenny na żytnim zakwasie
Wołam @Megakac @mr_abcd @bolorollo @yasiek-PL co chcieli być wołani


Na wszystkie pytania chętnie odpowiem.

SKŁADNIKI:
- 500 gram mąki pszennej typ 750
- 280 mililitrów wody
- 200 gram żytniego zakwasu
- 15 gram soli

#chleb #bojowkapiekarska #pieczzwykopem #dziendobry
Qurvinox - Odwiedził Cię chleb (。◕‿‿◕。)

Zgodnie z zapowiedzią. Nagrałem filmik jak...

źródło: comment_16497426193y0CgzTuPTKXRj8hA7kn2B.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
@Qurvinox już kiedyś piekłem chlebki, z podobnego przepisu i nawet to było zjadliwe. Kombinowałem z chlebami na żytniej mące i trochę zakalce wychodziły, ale chyba za krótko w lodówce leżakowałem ciasto. Muszę dokładnie odwzorować przepis. Problem miałem z zakwasem, który mi pleśniał i musiałem od nowa robić i czekać. Dzisiaj zaleje mąkę wodą, to akurat na weekend będzie gotowy, oby.
  • Odpowiedz
@bolorollo: Też na początku miałem problem z pleśnieniem zakwasu. Polecam słoik z uszczelką i dbanie o czyste ścianki. Na filmie z zakwasem właśnie to pokazałem ʕʔ
  • Odpowiedz
@ZajetyJestLoginWybrany: W garze jakimś? Czy w keksówce? Ja kiedyś robiłem pszenno-żytni w keksówce. Dłużej trzymają świeżość i są o wiele prostsze do zrobienia, ale ta skórka z pszennego na zakwasie jest warta włożonej pracy :3333
  • Odpowiedz
@Qurvinox: Od dłuższego czasu zbierałem się żeby kupić koszyczek do wyrastania chleba i w końcu zmotywowałeś!

Blachę z chlebem wstawiasz nad naczynie żaroodporne z wodą? Ona przez cały proces pieczenia się tam gotuje?
  • Odpowiedz
Blachę z chlebem wstawiasz nad naczynie żaroodporne z wodą? Ona przez cały proces pieczenia się tam gotuje?


@Arnoldy: Dokładnie tak. Naczynie z wodą leży na dnie piekarnika, a blachę z chlebem wkładam na drugą od dołu półkę. Pamiętaj by włożyć je jeszcze przed uruchomieniem piekarnika :3
  • Odpowiedz