Wpis z mikrobloga

Jaki chmiel polecacie na goryczkę? Taki, który może gotować się około godzinę i goryczka będzie przyjemna. Zastanawiam się czy jest sens chmielić na goryczkę amerykańskimi chmielami skoro aromat chmielowy i tak wyparuje z gotowaniem. Nie lepiej sypnąć jakąś Marynką? Albo chociaż Zulą albo Lungą. A najdroższe amerykańskie chmiele zostawić sobie na hopstand i chmielnie na zimno.
#piwowarstwo #piwo
  • 6
@Przeor1488: Jest ogromna różnica w rodzaju goryczki, amerykańskie chmiele również są podzielone na goryczkowe i aromatyczne, przy okazji odkryto, że dają również aromat.
Cenowo nie wychodzi drogo, gdyż mają dużo affa kwasów, często 2 razy więcej niz Marynka.
Polecam takie goryczkowe, które mi spasowały:
Topaz z Australii
Southern Star z NZ
Mosaic, Nugget z USA
jest jeszcze parę innych