Wpis z mikrobloga

#trojmiasto #rower #szosa #gravel #bikepacking
Czy ktoś z szanownych Mirków robił może trasę Kąty Rybackie - Nowa Karczma na mierzei po trasie rowerowej R10? Mam pytanie jak wygląda nawierzchnia na DDR, czy da radę przejechać ją na oponach szosowych 700x28c? Jechałem ostatnio z Helu do Juraty po utwardzonej drodze gruntowej i dało radę. Jadę w tym tygodniu by skorzystać jeszcze z dobrej pogody.
  • 8
@buchowo:
Nie wiem jak odcinek od Kątów do Nowej Karczmy ale od promu w Mikoszewie do Kątów jest tragedia - albo dziurawa, wąska droga i wygrażanie się kierowców o bycie zawalidrogą albo słabo oznakowana "ścieżka" w lesie po szutrze, same górki i dolinki + leżące gałęzie, patyki, kamienie. W porównaniu z trasą od Sobieszewa do Świbna po zjechaniu z promu czułem się jakbym wjechał na Białoruś.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@buchowo: w razie czego za Krynicą na asfalcie ruch niewielki. Wiadomo że głównie Kąty - Krynica warto jechać R10, reszta nie jest taka widowiskowa. W Polsce rower szosowy to jakby bolidem F1 po mieście jeździć xD
@smk666: planuje zrzucić rower z bagażnika za Sztutowem i dalej jechać R10. Ruch w tygodniu nie powinien być duży więc w ostateczności wrócę na asfalt.
@nocnyfilm: mam Tribana RC520 więc nie jest to do końca bolid F1. Na razie zapoznaje się z rowerem i planuje niedługo zmienić opony na bardziej gravelowe, ale póki co jeżdżę na tym co mam.
@buchowo: IMO będzie ci cholernie niewygodnie na takich oponach. Sam przejechałem trasę Mikoszewo - Karczma na moim Evado 1.0 (LOL) bez zmian w oponach i miejscami było dość twardo. A chłopów piszących że można tam jechać asfaltem nie słuchaj - to #!$%@? niebezpieczna trasa o sporym natężeniu ruchu nawet po sezonie. Szosa prowadzi przez las, jest kręta, wyboista i ma wiele zakrętów, których łuków kierowcy nie widzą, bo zasłania je roślinność.
@Defender: byłem już autem w Piaskach w tym roku i ruch jest spory tylko do Krynicy Morskiej. W zasadzie mogę zamiast szosy wziąć stary MTB, ale jakoś tak na szosie przyjemniej i szybciej się pomyka.