Aktywne Wpisy
LuckyStrike +60
#chiny Przejechanie 10.5 tysiąca kilometrów kosztowało mnie po przeliczeniu: 695 złotych. https://en.leapmotor.com/C01-Excellent
A wy co? Nadal 15 letni VW od Turasa z Niemiec i ruska ropa od Obajtka kupiona z Indii? xD Nawet mi was nie żal. Nie zapraszam do dyskusji. #motoryzacja #bekazpodludzi #tosachiny
A wy co? Nadal 15 letni VW od Turasa z Niemiec i ruska ropa od Obajtka kupiona z Indii? xD Nawet mi was nie żal. Nie zapraszam do dyskusji. #motoryzacja #bekazpodludzi #tosachiny
brudny_boks +46
na protest rolników w samochodzie za 200k PLN, słaby to PR ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#rolnictwo
#ekonomia
#motoryzacja
#rolnictwo
#ekonomia
#motoryzacja
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Hej, kupiłem polecaną ostrzałkę Ruixin Pro 3 (cała metalowa), próbóje naostrzyć noże kuchenne Gerlach, ale nie wychodzi mi to (praktycznie nie widżę różnicy przed i po) w związku z tym mam parę pytań:
1. Czy zaczynać od kamienia 320 i jechać pokolei aż do 1500? Czy też zaczynać odrazu od 600?
2. Czy dobrze robię namaczając palcem cały kamień przed ostrzeniem?
3. Czy zmiana wysokości położenia tego elementu w którym porusza się metalowy pręt wpływa na kąt ostrzenia czy też kąt jest zawsze taki sam?
4. W jaki sposób najlepiej ostrzyć? Pojedyncze ruchu z góry na dól czy jak brzeszcot?
Do pkt 3. Jak dasz "ten element" najniżej i najwyżej to nie widzisz, że kat się zmienia? :)
Jak nóż nie jest bardzo stępiony to można zacząć od 1500 i iść stopniowo w górę.
Niestety 1500 to wciąż bardzo niska gradacja. Też mam ruxin 3 i byłem rozczarowany podstawowymi kamieniami. Nie da się nimi uzyskać naprawdę wysokiej ostrości, a tylko niewiele lepszą od taniej ostrzałki.
Dopiero jak zainwestowałem w
@l3cho: Tylko w pewnych sytuacjach, kiedy nóż jest w kiepskim stanie.
Im mniejsza gradacja tym kamień zdziera więcej metalu, ale pozostawiają bardzo nierówną poszarpaną krawędź, nie ma sensu za każdym razem zaczynać od takich małych wartości bo szkoda noża.
Natomiast te kamienie 6000 i więcej mają bardzo drobne ziarno i nadają krawędzi tnącej bardzo gładkie wykończenie.
Istnieją też kamienie 10 000 i więcej
https://www.youtube.com/watch?v=YOTyLEj706E&ab_channel=FRibeiro
po drugie (tutaj jest opis jak ja to robie, Tobie może się nie spodobać, możesz mieć inne preferencje etc.)
Podzieliłem sobie wszystkie noże jakie chcę ostrzyć na trzy kategorie do ich zastosowań i co za tym idzie do kąta ich krawędzi tnącej.:
1. Noże kuchenne - Najostrzejsze - ostrzę je na 17,5'-20'
2. Noże codzienne (edc) czyli wszystkie foldery