Wpis z mikrobloga

kuchniamg78

Cześć! Dziś zapraszam Was do wykopywania SOS SEROWY do nachos jak z kina gotowy w 5 minut

Sos serowy jest mega prosty w przygotowaniu, a z dostępnością nie ma żadnych problemów. O ten film prosiło już kilka osób, więc mam nadzieję, że się Wam spodoba! Jak zawsze w powiązanych wersja pisana.

Pozdrawiam,
MG78

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu,

_____________________________________

#kuchniamg78 - mój tag do obserwowania lub czarnolistowania

Wołam osoby, które wyraziły chęć wołania. Jeśli chcesz być dołączony do listy zaplusuj odpowiedni komentarz poniżej.
Jeśli Cię zawołałem, a nie chcesz być wołany zaplusuj inny komentarz.
MG78 - kuchniamg78

Cześć! Dziś zapraszam Was do wykopywania SOS SEROWY do nachos j...

źródło: comment_15979980855sPxSpXiw5ccVa8fG5tFVW.jpg

Pobierz

Robiliście kiedyś domowy sos do nachos?

  • Tak 14.6% (405)
  • NIE ale chcę spróbowac 53.3% (1477)
  • Nie i nie zamierzam 32.1% (889)

Oddanych głosów: 2771

  • 88
@MG78: Taki domowy robiony z dobrej jakości serów mimo naprawdę dużej porcji znikał zawsze w mgnieniu oka,polecam również go do nuggetsów ;) Przekąski jak nachos/nuggetsy zostawały,a miska po sosie czysta.Dobrze też jest mieć podrzewacz do sosów aby nie zastygał no i ciepły jest lepszy.
@MG78: Sam nie posiadam ale jak robiłem na imprezę sylwestrową sosik to jednak wcześniej wypadało przygotować go,a jak w składzie znajduje się np. cheddar dojrzewający to stygnie i gęstnieje,a to nie jest już ta oczekiwana konsystencja sosu.Mając blisko kuchnie po prostu wrzucałem na palnik jak zastygał.Przy małej ilości zejdzie zanim zastygnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale na większą imprezę chcąc by stał ciągle na stole to polecalbym:
Mr-Right - @MG78: Sam nie posiadam ale jak robiłem na imprezę sylwestrową sosik to je...

źródło: comment_1598000880ZBWF2u4fQOyL1peVohzjIZ.jpg

Pobierz
@chrominancja: @Mr-Right: jeśli komuś przeszkadza mąka czy zastyganie sera, to można zrobić sos z cytrynianem sodu, który jest często stosowany w gotowych sosach serowych
nie trzeba wtedy korzystać z mąki i uzyskuje się praktycznie czysty stopiony ser, który nie rozwarstwia się i utrzymuje fajną konsystencję nawet w temperaturze pokojowej

opis działania z różnymi szczegółami + losowy prosty przepis
https://www.amazingfoodmadeeasy.com/info/modernist-ingredients/more/sodium-citrate
https://www.huffpost.com/entry/nacho-cheese-sodium-citrate_n_6108794
@KanalKulinarny: o minutę mnie wyprzedziłeś z cytrynianem xD

w temacie przetworzonego amerykańskiego sera to widziałem przepisy na mac and cheese umyślnie wykorzystujące te #!$%@?, najtańsze sery, bo mają masę dodatków stabilizujących, skrobię i inne takie przyjemności
przy sosie serowym też pewnie by ładnie zadziałały