Hiszpania w czołówce zachorowań a importujemy od nich mnóstwo warzyw. Zbieracz ma koronowirusa, dotknie papryki która przyjedzie do Polski, dotykamy tej papryki pakując, potem klamki w sklepie i tak się dzieje życia cud.
Amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention opublikowała raport, z którego wynika, że koronawirus SARS-CoV-2 może być obecny na powierzchniach nawet 17 dni. Naukowcy przebadali m.in. pokład statku Diamond Princess i odkryli, że części wirusa znajdowały się tam długo po tym, jak ostatni pasażerowie zeszli na ląd.
przecież wirus na takich powierzchniach żyje od kilku do kilkunastu godzin
@katerinawsk: Do 6 dni w temperaturze pokojowej, w chłodzie dłużej jest zarazliwy. Nie siej nieprawdziwych informacji. Rękawiczek sie nie nosi dla żartu
@mercedes_amg: Nie patrz na to ile może być obecny tylko przez jaki czas jest zarazliwy ( ͡°͜ʖ͡°) Powyżej 12 dni nawet w chłodzie przestaje być zarazliwy, można sobie go bezpiecznie zjeść ( ͡°͜ʖ͡°)
koronawirus SARS-CoV-2 może być obecny na powierzchniach nawet 17 dni
odkryli, że części wirusa znajdowały się tam
@mercedes_amg: obstawiam, że źródłem tych rewelacji jest jakiś gównoportal. Owszem, po 17 dniach znaleziono części wirusa, który uległ rozpadowi, i nie mial juz zdolności do zakażania
"Niskie temperatury w żaden sposób nie neutralizują wirusów" "W samej lodówce mogą one trochę przetrwać, natomiast w zamrażalniku – bardzo długo: miesiące, a nawet lata" – tłumaczy dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski, wirusolog z WUM -"Czy należy myć owoce i warzywa przed konsupcją? Niezwłocznie!"
#koronawirus #rolnictwo #gospodarka
Amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention opublikowała raport, z którego wynika, że koronawirus SARS-CoV-2 może być obecny na powierzchniach nawet 17 dni. Naukowcy przebadali m.in. pokład statku Diamond Princess i odkryli, że części wirusa znajdowały się tam długo po tym, jak ostatni pasażerowie zeszli na ląd.
@katerinawsk: Do 6 dni w temperaturze pokojowej, w chłodzie dłużej jest zarazliwy. Nie siej nieprawdziwych informacji. Rękawiczek sie nie nosi dla żartu
@mercedes_amg: Nie patrz na to ile może być obecny tylko przez jaki czas jest zarazliwy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Powyżej 12 dni nawet w chłodzie przestaje być zarazliwy, można sobie go bezpiecznie zjeść ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mercedes_amg: obstawiam, że źródłem tych rewelacji jest jakiś gównoportal. Owszem, po 17 dniach znaleziono części wirusa, który uległ rozpadowi, i nie mial juz zdolności do zakażania
"Niskie temperatury w żaden sposób nie neutralizują wirusów" "W samej lodówce mogą one trochę przetrwać, natomiast w zamrażalniku – bardzo długo: miesiące, a nawet lata" – tłumaczy dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski, wirusolog z WUM -"Czy należy myć owoce i warzywa przed konsupcją? Niezwłocznie!"