Aktywne Wpisy
szczszz +16
Dlaczego modelami dla koszulki reprezentacji są azjatka i mudżyn? xD jak coś to jest to sklep do którego odnosi oficjalna strona łączy nas piłka
https://www.r-gol.com/pl/info/koszulka-reprezentacji-polski-premiera
#reprezentacja #pilkanozna
https://www.r-gol.com/pl/info/koszulka-reprezentacji-polski-premiera
#reprezentacja #pilkanozna
power-weak +1
Mógłbyś?
- Tak 54.5% (110)
- Nie 19.8% (40)
- Chyba Tak 8.4% (17)
- Chyba Nie 10.4% (21)
- Może 3.0% (6)
- Sam nie wiem 4.0% (8)
Rozumiem, że na cichą zlewam jak blg będzie stało (około 1?), ale skąd będę wiedział kiedy zakończyć cichą i robić rozlew? Czasowo, czy też coś się mierzy?
#piwowarstwodomowe #piwowarstwo #birofilia #brewkit
Ciekaw jestem czy będzie lepsze od APA z browaru Żywiec ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do brewkitów to jakieś poleciacie? Co sądzicie o Gozdawa? Albo Coopers? Bo o Mangrove Jacks nic nie znalazłem.
@Nemrod
O zestawie z
Kopyr w swoim filmie gotował zawartość puchy brewkit + suchy ekstrakt słodowy.
Na koniec tylko pójdzie glukoza do rozlewu.
Kopyr:
https://youtu.be/0O-dOLsBnvw?t=775
Myślałem, że tak trzeba zrobić...Teraz to już nic nie wiem hehe.
[Do rozlewu akurat wystarczy zwykły cukier.]
Chyba zainwestuję jednak w chmiel i wrzucę na cichą.
Z drugiej strony, gówniane piwo od zajebistego oddziela tylko sam smak chmielu? Hmmmm
Mam jeden z kranem, drugi bez-lepiej zrobić w tym z kranem a później rozlewać bez kranu? Myślałem, że odwrotnie.
No dobra to odezwę się po rozlewie albo w trakcie fermentacji jakbym miał jakieś wątpliwości.
Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Jacek
Piszecie tutaj że zlewamy na cichą gdy chcemy zebrać gęstwę. W poniedziałek uwarzyłem piwo z ekstraktów. Myślałem że nie będę zlewał na cichą i zbiorę gęstwę przy butelkowaniu.
Czy to zły pomysł? Gęstwa po ponad 3 tygodniach w fermentorze nie będzie nadawała się na ponowne użycie?
Wiadomo, każdemu się spieszy żeby spróbować piwa, ale natury nie należy poganiać. Zasada jest taka, że piwo powinno prawie całkowicie przefermentować przed przelaniem go do fermentacji wtórnej (klarowania, fermentacji cichej).
Tam znalazłem taki cytat:
"W praktyce browarniczej (...) fermentację cichą (ok. 2 tygodni) w czasie której piwo jeszcze nieco dofermentowuje i klaruje się."
( ͡º ͜ʖ͡º)