Aktywne Wpisy
goferek +142
R187 +170
Partia Razem chce podniecenia płacy minimalnej do 5030 zł xDDDDD
#bekazlewactwa #bekazrazem #neuropa #4konserwy #polityka #placaminimalna #gospodarka #razem
#bekazlewactwa #bekazrazem #neuropa #4konserwy #polityka #placaminimalna #gospodarka #razem
Rozumiem, że na cichą zlewam jak blg będzie stało (około 1?), ale skąd będę wiedział kiedy zakończyć cichą i robić rozlew? Czasowo, czy też coś się mierzy?
#piwowarstwodomowe #piwowarstwo #birofilia #brewkit
Jeszcze pytanie: po co cicha? Chmielisz na zimno? Bo jeśli nie, to może zostaw do piwo, niech sobie
Chciałbym, żeby wyszło jak najlepsze żeby się nie zrazić, i dlatego chyba chcę cichą-podobno brak osadu drozdzowego w butelkach, i mniej smaku bimbru.
Nie będę chmielil na zimno. Mam brewkita i słód chmielony, ciekaw jestem co z tego wyjdzie. Może później będę chmielił jakby wyszło bez smaku.
Czyli na cichą zlewam "na pałę" i czekam 7 dni?
Ile trzymać na cichej?
@jmyung @phila_eagles @FelippeMassa
Nie chcę gęstwy, ale na pierwzzy raz chcę zrobić cichą, dla samej klarowności.
Pytanie co do wody: woda którą będę dolewal na poczatku do obnizenia temp. Powinna być przegotowana (jezeli jest z butelek) czy nie?
Wszystkim dzięki za pomoc!
Gdzie chcesz wodę dolewać?
Kupilem taki ekstrakt https://allegro.pl/oferta/ekstrakt-slodowy-niechmielony-pale-ale-1-7kg-tanio-8169508543?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Następnym razem spróbuję z tym chmielem.
Te z brewkita=garbage?
Ciekaw jestem czy będzie lepsze od APA z browaru Żywiec ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do brewkitów to jakieś poleciacie? Co sądzicie o Gozdawa? Albo Coopers? Bo o Mangrove Jacks nic nie znalazłem.
@Nemrod
O zestawie z
Kopyr w swoim filmie gotował zawartość puchy brewkit + suchy ekstrakt słodowy.
Na koniec tylko pójdzie glukoza do rozlewu.
Kopyr:
https://youtu.be/0O-dOLsBnvw?t=775
Myślałem, że tak trzeba zrobić...Teraz to już nic nie wiem hehe.
[Do rozlewu akurat wystarczy zwykły cukier.]
Chyba zainwestuję jednak w chmiel i wrzucę na cichą.
Z drugiej strony, gówniane piwo od zajebistego oddziela tylko sam smak chmielu? Hmmmm
Mam jeden z kranem, drugi bez-lepiej zrobić w tym z kranem a później rozlewać bez kranu? Myślałem, że odwrotnie.
No dobra to odezwę się po rozlewie albo w trakcie fermentacji jakbym miał jakieś wątpliwości.
Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Jacek
Piszecie tutaj że zlewamy na cichą gdy chcemy zebrać gęstwę. W poniedziałek uwarzyłem piwo z ekstraktów. Myślałem że nie będę zlewał na cichą i zbiorę gęstwę przy butelkowaniu.
Czy to zły pomysł? Gęstwa po ponad 3 tygodniach w fermentorze nie będzie nadawała się na ponowne użycie?
Wiadomo, każdemu się spieszy żeby spróbować piwa, ale natury nie należy poganiać. Zasada jest taka, że piwo powinno prawie całkowicie przefermentować przed przelaniem go do fermentacji wtórnej (klarowania, fermentacji cichej).
Tam znalazłem taki cytat:
"W praktyce browarniczej (...) fermentację cichą (ok. 2 tygodni) w czasie której piwo jeszcze nieco dofermentowuje i klaruje się."
( ͡º ͜ʖ͡º)
Sorry ale mialem bana więc piszę dopiero dzisiaj. W sobotę wieczorem nastawiłem, i dzisiaj wygląda to tak jak na foto.
Jutro rano jadę na działkę i wracam w niedzielę, wtedy zleję na cichą. Wieczorem zmierzę BLG.
Czy ta piana zniknie? Czy trzeba będzie na nią uważać podczas zlewania?
Pozdrawiam!
@Nemrod @FelippeMassa @jmyung
Zmierzyłem BLG i pokazuje 5. Kożuch drożdżowy jest jeszcze okolo 2cm. Poczekam 3 dni, zmierzę znowu bo chyba jest wysoko BLG?