Aktywne Wpisy
Teemcio +407
Dziękuję za doping nie udało się wygrać ale w sumie nie było tak źle jedynie nie czuję głowy ( coś mam po Muranie)
#famemma #bitasmietanka
#famemma #bitasmietanka
odyn88 +171
13 lat na wykopie i chlanie w weekendy zrobiły swoje XD przepraszam tag ( ͡° ʖ̯ ͡°) Adbuster podał mi legalne narkotyki w tunelu i wyszło jak zawsze
@Teemcio gratulację, że uratowałeś honor tagu na wykopie :)
Ciekawe uczucie dostać pierwszy raz w życiu cymbał w głowę xD
#famemma #bitasmietanka
@Teemcio gratulację, że uratowałeś honor tagu na wykopie :)
Ciekawe uczucie dostać pierwszy raz w życiu cymbał w głowę xD
#famemma #bitasmietanka
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Składniki na ser:
- 10 L mleka niskopasteryzowanego (do 74°C) lub świeżego
- 1 g kultur serowarskich do sera typu Feta
- 1 g podpuszczki suszonej lub 11 kropli podpuszczki w płynie
- 2 g chlorku wapnia (w przypadku użycia mleka sklepowego)
Solanka:
- 120 g soli niejodowanej na 1 L zimnej wody
Polecamy:
- formę serowarską prostokątną
- termometr serowarski
- prasę ramową
- chustę serowarską
Przepis:
Mleko podgrzej do temperatury 32°C i dodaj kultury bakterii rozpuszczone wcześniej w niewielkiej ilości letniej wody (ok. 30 ml). Całość wymieszaj i utrzymuj w podanej temperaturze przez godzinę. Dodaj chlorek wapnia, rozpuszczony w niewielkiej ilości wody i mieszając podgrzej całość do temperatury 38°C. Dodaj podpuszczkę wg zalecanej dawki. W przypadku podpuszczki suszonej również rozpuść ją w niewielkiej ilości wody. Zamieszaj mleko kilkoma zdecydowanymi ruchami. Nie mieszaj długo, gdyż już po minucie zaczyna się proces tworzenia skrzepu. Wyłącz grzanie (tworzący się skrzep utrzyma odpowiednią temperaturę). Po 50 minutach pokrój skrzep w kostkę o boku 1-2 cm, delikatnie go zamieszaj i odstaw na 20 minut.
Skrzep przełóż do chusty i powieś do odsączenia na 2 godziny. Następnie ser z chusty przełóż do foremki serowarskiej i stopniowo ją dociskaj, zwiększając obciążenie od 1 kg do 4-5 kg – tak, aby pozbyć się serwatki z sera. Kiedy obciążenie będzie na maksymalnym poziomie, ser pozostaw na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie przygotuj solankę z wody lub uzyskanej serwatki oraz z soli. Pozostaw ser w solance na 4-5 godzin, trzymając go w lodówce.
Smacznego!
**... bo domowe jest lepsze!*tekst pochylony*
#browin #serowarstwo #jedzzwykopem #lodz
@Browin: czy jak mam mleko od "chlopa" z bazarka to nie trzeba dodawać? do czego ten chlorek ?
@Browin: znaczy sie 10kg? czy powaznie 1kg, bo jak 1kg to jest dobry biznes (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)