Wpis z mikrobloga

Mirki i Wegierki,

Krotkei pytanie mam, ktore zachaza zarowno o produkcje nalewek jak i o diete:
Jesli do nalewki uzywam syropu skladajacego sie z 0.5l wody + 0.5l cukru (czyli stosunek 1:1)

To jesli chcialbym uzyc stewi to jak to zrobic? Ktos cos takiego robil i ma doswiadczenie?

Zeby utrzymac proporcje to brac pol litra wody, ale ile suszonej stewi? Ile to gotowac zeby bylo slodkie (ale zeby nie zdazylo przejsc stewiowa gorycza od za dlugiego gotowania...)

Gdzies czytalem ze ta substancja stewiowa jest 500 razy slodsza od cukru, czyli ile susoznego liscia mam ugotowac zeby ten jeden gram stewianu plywal w wodzie?

Z gory dzieki madre glowki!

#nalewka #alcohol #dieta
  • 5
@BajerOp: Owoce sam wyciskam (òóˇ)
Tu mi tylko chodzi o to zeby syrop, ktory normalnie gotuje osobno z samego cukru i wody, zastapic stewia.

I wlasnie tak mysle, ze lepsze wegle z alco + tewia niz wegle z alco + cukier (no i mniej sie powinna butelka lepic :-P)