Wpis z mikrobloga

@Oskarek89: Takie wynalazki są dobre na zaspokojenie żądz jakichś Januszy z wąsem "hurr dur dzie mienso Halinka hehe" - większość z nich to tacy smakosze (o podniebieniu wyrobionym na Fajrantach i czystej), że można im to podać zamiast kotleta z kurczaka i się nie zorientują;)
można im to podać zamiast kotleta z kurczaka i się nie zorientują


@kyaroru: w sumie to ja jestem koneserem mięsa i powiem, że takie kotlety sojowe to nawet lepsze niż kurczak (który praktycznie nie ma smaku).
Czy inne kotlety w takim razie są niezdrowe? ( ͡° ͜ʖ ͡°)


@Bromatologia:

Czerwone mięso i przetworzone produkty mięsne mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów - tak twierdzi Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). - Wołowina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, są produktami potencjalnie rakotwórczymi - wylicza dr Paulina Miśkiewicz, dyrektor Biura WHO w Polsce.

http://www.tvn24.pl/ciekawostki-michalki,5/czerwone-mieso-moze-powodowac-raka-twierdzi-who,590026.html
@smyl: Ja tu widzę dwa aspekty. Pierwszy, to że prawo unijne nie bez przyczyny zabrania podawania na opakowaniu żywności określeń typu "zdrowe". Drugi, soja też zawiera szereg substancji dla nas szkodliwych (substancje antyżywieniowe) - inhibitory enzymów proteolitycznych, fityniany, saponiny, fitoestrogeny (dla mężczyzn).