Aktywne Wpisy
o__0 +10
Poruszasz się drogą z pierwszeństwem łamanym. Czy w takiej sytuacji włączasz kierunkowskaz?
Często w takiej sytuacji słyszę "po co kierunkowskaz, jedziesz z pierwszeństwem" i pasażerowie zachowują się jakbym im kota przejechał ¯\(ツ)/¯
#prawojazdy
Często w takiej sytuacji słyszę "po co kierunkowskaz, jedziesz z pierwszeństwem" i pasażerowie zachowują się jakbym im kota przejechał ¯\(ツ)/¯
#prawojazdy
Czy w takiej sytuacji włączasz kierunkowskaz?
- Tak 93.8% (3270)
- Nie 6.2% (217)
alberto81 +18
Ostatnio wspominałem, że planuję robić sos, który będzie zupełnie inny niż większość wrzucanych na tagu. Pojawiało się sporo zapytań o przepis, więc postanowiłem, że się podzielę.
Jako, że już jestem po pierwszych próbach tego sosu to na początek powiem, że tak zrobiony sos ma kolor wakacyjnego słońca, zapach, który kojarzy się z cytrusowymi owocami i moc, która nie jest zabójcza, ale dobitnie podkreśla smak innych dań. ;p
Ze zrobienie tego sosu według dokładnego przepisu może być problem ze względu na brak dostępu do świeżych odmian papryczek, których użyłem. Można je zastąpić innymi odmianami o żółtym/białym kolorze i cytrusowym zapachu.
Składniki:
- papryczki habanero yucatan white (1 porcja)
- papryczki aribibi gusano (½ porcji)
- pomarańcze (objętościowo ½ porcji)
- 2 cytryny
- sok 100 % z pomarańczy
- ananas w syropie (1 puszka)
- wiórki kokosowe pół szklanki
- cukier pół szklanki
- sól dwie łyżki
- kmin rzymski
Najpierw trzeba obrać papryczki z ogonków. Wrzucamy je do dużego garnka i zalewamy sokiem pomarańczowym. Blendujemy. Oczywiście można to zblendować w robocie kuchennym, nawet jest wygodniej. Uzyskaną masę trzeba zagotować i gotować przez około 15 minut. Potem dorzucamy obrane ze skórki pomarańcze i cytryny. Blendujemy. Dorzucamy ananasa (razem z syropem!). Blendujemy. Przez ten cały czas całość powinna się lekko gotować. Wrzucamy wiórki kokosowe, cukier, sól, kmin rzymski. Całość gotujemy do tego czasu, aż uzyskamy interesującą nas gęstość. Na koniec blendujemy do wybranego przez siebie momentu – ja tnę do tego momentu, aż każda pestka jest przecięta, ale nie ma jeszcze super jednolitej masy – tak lubię ;) Gorący sos pakujemy w słoiki.
Z porcjami w składnikach chodzi o to, żeby zachować objętościowy stosunek tych składników. Ja wykorzystałem około 2l HYW i 1l aribibi gusano (reszta składników jest podana na taką ilość papryczek).
Przepis jest bardzo prosty, a daje ciekawe rezultaty.
Zdjęcie przedstawia proces gotowania zblendowanej masy ;)
Zachęcam do obserwowania mojego tagu: #chilizgobim
#chili #chilihead #uprawapapryczek #papryczki #papryka #ostrezarcie #ostrakuchnia #ostrezarcie #goomowesosy
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #przepisy #kuchnia #gotowanie
@gobi12: A jak tam wysyłka sosu? :P