Wpis z mikrobloga

@Pszesmiewca ja p------ę... W takim razie powinni też mieć nakaz jazdy po ulicy tam, gdzie nie ma DDR, obowiązek wyposażenia w dzwonek i oświetlenie, oraz lusterka.
Mam nadzieję, że unia im to zablokuje.
  • Odpowiedz
@demoos dokładnie, i łyżworolkarki pchające wózki z dziećmi. Dodatkowo, jako że tu zagrożone jest życie dziecka, to powinny mieć zawsze bezwzględne pierwszeństwo.
No i ludzie pchający jakiekolwiek wózki, np. stare baby po zakupach, czy złomiarze.
  • Odpowiedz
@Pszesmiewca
Chociaż właściwie to niech im pozwolą, ale niech wtedy nie każą po takich drogach jeździć rowerzystom. I tyle, widzisz, że na fragmencie jest w kij łyżworolkarzy to zjeżdżasz na ulicę i wszyscy się cieszą.
  • Odpowiedz
@morgahard: poza kierowcami...

Diametralnie odmiennie komentowana jest inna zmiana, polegająca na dodaniu do ustawy definicji urządzenia transportu osobistego. Zgodnie z nią jest to sprzęt, który może być napędzany siłą mięśni lub za pomocą silnika elektrycznego.

– I to jest bardzo dobra zmiana. Jazda na hulajnodze prawie niczym nie różni się przecież od jazdy na rowerze. Nie może być tak, że prawo zmusza osoby poruszające się na rolkach czy hulajnogach do
  • Odpowiedz
@demoos to niech też zmienią normy dotyczące dróg rowerowych. Łyżworolkarz potrzebuje więcej miejsca niż rower, więc obecne normy dostosowane do roweru nie będą przystawać do niej sytuacji.
  • Odpowiedz
@morgahard: zmiana min szerokości nie wchodzi w grę bo by zaniechano w ogóle budowy infrastruktury, gdyż w wielu miejscach nie byłoby miejsca.

Choć patrząc na niektóre śmieszki to nie byłby jednak aż tak głupi pomysł ;)
  • Odpowiedz
@demoos: pan profesor, wielki ekspert od spraw rowerowych chyba nigdy nie jechał rowerem i hulajnogą. Wtedy wiedziałby że to pierwsze służy do poruszania się z prędkością nawet kilkudziesięciu a to drugie kilku kilometrów na godzinę, i tu jest ta subtelna różnica.

Według mnie dopóki polski system nie zmieni się na budowanie DDD tylko tam gdzie są potrzebna (tj. przy drogach szybkiego ruchu lub o podwyższonej prędkości, w miejscach gdzie w
  • Odpowiedz
@jedzczarnekoty: to nie jest ekspert, ekspert by takich bredni nie opowiadał. Co z tego, że rolkarz może się poruszać z podobną prędkością do roweru skoro musi nieźle "łyżwować", zajmując przy tym więcej miejsca niż dwie szosy obok siebie...

Niedługo ruszy u mnie budowa Velostrady (rowerostrady) (pomysł na przebieg i przekrój jest mój więc #chwalesie ) i wychodzi na to, że płacz zmotoryzowanych iż dla rowerów to jest przewymiarowane
demoos - @jedzczarnekoty: to nie jest ekspert, ekspert by takich bredni nie opowiadał...

źródło: comment_0oLzRqxHlMKErX0jy3HjkD892dJpkmpK.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz