Aktywne Wpisy
miekki_am +15
Jedno mnie tylko zastanawia, nie tylko w kontekście BK. Jeśli ludzie marudzą, że ich nie stać na mieszkanie, że trzeba pół banki na 60 metrów, że będą spłacać 30 lat mieszkanie 40 m, itp. To dlaczego, do cholery, dalej mieszkają w mieście z takimi cenami? Sorry, ale na przykładzie mojego powiatowego miasta w Polsce A, z dobrymi zarobkami lokalnymi, można spokojnie kupić 63 metrowe, 3-pokojowe mieszkanie za 250-280 tys., używane, stówka na
depralin +29
Czy w tym kraju zarobienie 4000 netto to jest wyczyn godny rozczepienia atomu?
Jestem w trakcie poszukiwania pracy i to co #!$%@? się na rynku pracy to jedno wielkie xD.
Byłem na rozmowie w jednej z większej produkcji w regionie,praca 8h na 3 zmiany z sobotami i nadgodzinami,dzienna norma to przerzucenie 12 ton blachy. W ciągu tygodnia mam przerzucić 60 ton blachy,miesięcznie wychodzi 240ton a to wszystko za 3600 netto.
Ja #!$%@?,faktycznie
Jestem w trakcie poszukiwania pracy i to co #!$%@? się na rynku pracy to jedno wielkie xD.
Byłem na rozmowie w jednej z większej produkcji w regionie,praca 8h na 3 zmiany z sobotami i nadgodzinami,dzienna norma to przerzucenie 12 ton blachy. W ciągu tygodnia mam przerzucić 60 ton blachy,miesięcznie wychodzi 240ton a to wszystko za 3600 netto.
Ja #!$%@?,faktycznie
Składniki na 2 kg ciasta:
- 300 g mąki pszennej (typ 480)
- 100 ml mleka
- 75 g rozpuszczonego letniego masła
- 2 jajka (rozmiar M)
- 8 g suszonych drożdży piekarniczych BROWIN
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1,5 szklanki przebranej i odszypułkowanej czarnej lub czerwonej porzeczki (polecamy mieszankę)
- cukier puder do posypania na wierzch
Kruszonka:
- cukier
- masło
- mąka
Polecamy:
- formę rzymską 2l
Przepis:
Mąkę przesiać na blat, dodać drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko
i rozpuszczone masło. Ciasto wstępnie wyrobić i dodać jajka. Całość wyrabiać na blacie
do uzyskania gładkiej, zwartej masy (ewentualnie oprószyć 2-3 razy mąką). Następnie przełożyć
do miski, przykryć delikatnie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Formę rzymską moczyć w wodzie 20 minut, następnie wysmarować masłem i obsypać dokładnie otrębami. Ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 20- 30 minut pod ściereczką. Po tym czasie wierzch ciasta posypać porzeczkami, a następnie kruszonką. Następnie wstawić formę z ciastem do zimnego piekarnika i piec 50 minut w temp. 160-170°C do zarumienienia.
Upieczone ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #bodomowejestlepsze #przepisy #ciasto #pieczzwykopem