Wpis z mikrobloga

Domowa potrawka z wątróbki drobiowej (szynkowar)

Składniki na 1,5 kg potrawki:
- 800 g mielonego wieprzowo-wołowego
- 400 g wątróbki drobiowej
- jedna mała bułka kajzerka
- pęczek pietruszki
- pieprz, sól, majeranek, gyros, czosnek (niewielką ilość)
(ilość przypraw należy podwoić w stosunku do mięsa pieczonego)

Polecamy:
- szynkowar 1,5 kg

Przepis:
Bułkę namaczamy w mleku. Wątróbkę kroimy na niewielkie kawałki. Mięso mielone z wątróbką i bułką dokładnie wrabiamy, dodając wszystkie przyprawy i pietruszkę. Całość umieszczamy w woreczku w szynkowarze. Szynkowar szczelnie zamykamy i wkładamy do garnka z wodą. Temperatura wody powinna wynosić ok. 95 stopni, natomiast masę w czasie parzenia doprowadzamy do temperatury ok. 70-85 stopni i kończymy proces.

Następnie szynkowar studzimy i pozostawiamy w temp. 2-8 stopni na 12 godzin. Po tym czasie szynkowar przelewamy gorącą wodą i wyjmujemy naszą potrawę.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #bodomowejestlepsze #przepisy #wedlinydomowe #gotujzwykopem
Browin - Domowa potrawka z wątróbki drobiowej (szynkowar)

Składniki na 1,5 kg potr...

źródło: comment_UC6HqSgJ8Sr7XrAk9vIsyboGMWE3W9Ff.jpg

Pobierz
  • 8