Wpis z mikrobloga

Domowe wino truskawkowo-bzowe

Składniki na 10 L nastawu:
- 6 kg truskawek
- kwiaty czarnego bzu z 3 kwiatostanów
- 1,8 kg cukru
- 2 L przegotowanej wody
- 0,5 szklanki mocnej herbaty
- drożdże Sherry
- pożywka dla drożdży
- regulator kwasowości (do smaku)
- pektoenzym

Przepis:
Owoce na wino powinny być w pełni dojrzałe, aromatyczne, pachnące i słodkie. Polecamy truskawki, które nie były hodowane w szklarni.

Owoce myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy, a następni ugniatamyw pojemniku fermentacyjnym, dodając pektoenzym, drożdże i pożywkę. Całość pozostawiamy do fermentacji w miazdze na 3 dni.
Po tym czasie owoce odciskamy i młode wino przenosimy do dalszej fermentacji do balonu, w międzyczasie dodając syrop cukrowy (cukier rozpuszczony w przegotowanej wodzie) oraz resztę składników. Uzupełniamy wodą do 10 litrów.

Kwiaty czarnego bzu wrzucamy bezpośrednio do balonu. Teraz wystarczy jedynie cierpliwie poczekać.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #bodomowejestlepsze #wino #winodomowejroboty #przepisy #pijzwykopem
Browin - Domowe wino truskawkowo-bzowe

Składniki na 10 L nastawu:
- 6 kg truskawe...

źródło: comment_IqH0L0nGoCcCeNJcZTlNtpJrCe5B1bPO.jpg

Pobierz
  • 6
@Browin: Do pojemnika fermentacyjnego dajemy same owoce bez cukru i wody? ile należy dać pektoenzymu na 6kg owoców?

"w międzyczasie dodając syrop cukrowy (cukier rozpuszczony w przegotowanej wodzie) oraz resztę składników" z przepisu wynika, że ta reszta składników to tylko - 0,5 szklanki mocnej herbaty. Tak ma być?