Aktywne Wpisy
wargi-sromowe-mniejsze +1193
Niedługo mija 25 lat jak z kumplami na naszej miejscówce w lesie zakopaliśmy stalową skrzynkę zawierającą:
- notes z naszymi wpisami
- butelkę słynnej nalewki marki #keleris
- butelkę wina szlachetnej marki Jabłuszko Sandomierskie
- paczkę fajek marki Sobieskie
Skarb został zakopany przez grupę 4 przyjaciół celem ponownego odkopania go i konsumpcji 25 lat później jako swoisty test długowieczności naszej przyjaźni. Mieliśmy po 17 - 18 lat, dziś jesteśmy po czterdziestce. Niestety
- notes z naszymi wpisami
- butelkę słynnej nalewki marki #keleris
- butelkę wina szlachetnej marki Jabłuszko Sandomierskie
- paczkę fajek marki Sobieskie
Skarb został zakopany przez grupę 4 przyjaciół celem ponownego odkopania go i konsumpcji 25 lat później jako swoisty test długowieczności naszej przyjaźni. Mieliśmy po 17 - 18 lat, dziś jesteśmy po czterdziestce. Niestety
Marek_Tempe +133
Macie tak czasem, że odpisujecie komuś, piszecie staranny, przemyślany, merytoryczny post a potem dopada Was myśl, a na #!$%@? mi ta dyskusja jest w ogóle potrzebna i nie wysyłacie?
Edit: Mam tak w 9/10 przypadków.
Edit: Mam tak w 9/10 przypadków.
Składniki na 10 L nastawu:
- 6 kg truskawek
- kwiaty czarnego bzu z 3 kwiatostanów
- 1,8 kg cukru
- 2 L przegotowanej wody
- 0,5 szklanki mocnej herbaty
- drożdże Sherry
- pożywka dla drożdży
- regulator kwasowości (do smaku)
- pektoenzym
Przepis:
Owoce na wino powinny być w pełni dojrzałe, aromatyczne, pachnące i słodkie. Polecamy truskawki, które nie były hodowane w szklarni.
Owoce myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy, a następni ugniatamyw pojemniku fermentacyjnym, dodając pektoenzym, drożdże i pożywkę. Całość pozostawiamy do fermentacji w miazdze na 3 dni.
Po tym czasie owoce odciskamy i młode wino przenosimy do dalszej fermentacji do balonu, w międzyczasie dodając syrop cukrowy (cukier rozpuszczony w przegotowanej wodzie) oraz resztę składników. Uzupełniamy wodą do 10 litrów.
Kwiaty czarnego bzu wrzucamy bezpośrednio do balonu. Teraz wystarczy jedynie cierpliwie poczekać.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #bodomowejestlepsze #wino #winodomowejroboty #przepisy #pijzwykopem
"w międzyczasie dodając syrop cukrowy (cukier rozpuszczony w przegotowanej wodzie) oraz resztę składników" z przepisu wynika, że ta reszta składników to tylko - 0,5 szklanki mocnej herbaty. Tak ma być?