Wpis z mikrobloga

Domowa potrawka z kurczaka i mięsa mielonego (szynkowar)

Składniki na 1,5 kg potrawki:
- 5 udek z kurczaka
- 400 g mielonego mięsa
- Sekret Dziadka Feliksa - zioła (kolendra, owoc jałowca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber)

Polecamy:
- szynkowar 1,5 kg

Przepis:
Udka trybujemy ( mięso oddzielamy od kości ) i dokładnie myjemy. Na dwóch płatach mięsa pozostawiamy skórę. Każdy kawałek równomiernie doprawiamy przyprawami i pozostawiamy na pół godziny. W tym czasie również doprawiamy mięso mielone. Następnie w szynkowarze układamy na przemian mięso z udka – mielone – mięso z udka - mielone...

Pierwszy płat udka kładziemy skórą do dołu, ostatni natomiast skórą do góry.

Szynkowar zamykamy, umieszczamy w garnku z wodą. Temperatura wody powinna wynosić 95 stopni, natomiast masę w czasie parzenia doprowadzamy do temperatury70-85 stopni i kończymy proces. Czas parzenia to ok. 1,5 h.

Następnie szynkowar studzimy i pozostawiamy w temp. 2-8 stopni na 12 godzin. Po tym czasie szynkowar przelewamy gorącą wodą i wyjmujemy naszą potrawę.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #bodomowejestlepsze #gotujzwykopem #przepisy
Browin - Domowa potrawka z kurczaka i mięsa mielonego (szynkowar)

Składniki na 1,5...

źródło: comment_YDCSBdoGH6UjCzKv4t3tmyW8TYu2Zu58.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz