Wpis z mikrobloga

#500plus dla Pszczół !

Plusujcie pszczoły - a właściwie królową - one nie potrzebują specjalnych programów do zachęty poszerzania swojej rodziny, jeśli tego nie zrobią to po prostu wymrą tak lokalnie (w ulu), jak i globalnie (na świecie).
Wy w życiu tyle dzieci nie zrobicie co ona po jednym, małym skoku w bok, co rok ( ͡° ͜ʖ ͡°)- ! Absurdalne pomysły polityków mogą być jeszcze bardziej absurdalne, dajmy 500zł plus na każdą młodą pszczołę ! Składam oficjalny wniosek do #pis

To je instynkt, one muszą się rozmnażać i w cale nie potrzebują zachęty, a my co ? Nikt tu nie myśli o aborcji, królowa tylko rodzi i ma w dupie, reszta pszczół zwanych karmicielkami wychowuje i nikt nie płacze nad rozlanym mleczkiem pszczelim.
Takie trochę #przemysleniazdupy

#ciekawostki -> zobacz OBRAZEK będzie w drugim poście (coby nie przepadł z jakiegoś hostingu za miesiąc), potem czytaj poniżej:

Na zdjęciu widać jakieś 600-700 (przy 327 mi się odechciało liczyć więc oszacowałem)zasklepionych komórek z czerwiem, z którego wygryzą się nowe pszczoły. Założmy, że płacono by nam chociaż
1% z 500+ czyli 5zł za każdą to zrobiłoby z nas milionerów w krótkim czasie ( ͜͡ʖ ͡€) (matematykę zostawiam wam). Takich ramek w zależności od typu ula i siły rodziny powinno być kilka do kilkunastu stale, codziennie x2 do okolic czerwca, ponieważ ramka ma stron dwie ( ͡º ͜ʖ͡º)

A wy co nadal się nie mnożycie Polacy ? Mimo ciężkiej kasy na jednego, małego Januszka lub Grażynkę, he. Nawet mi was nie żal !
#przyroda robi to lepiej ;) !

Sorry za zdjęcia w horyzoncie, ale niełątwo jest trzymać 3kg ramkę, uważać żeby nie uje... pszczoła i robić fotkę tym bardziej 4.7" cegłą (4" było łatwiej ( ͡° ʖ̯ ͡°)).

#heheszki #humorobrazkowy #dezcontent
Dezynwoltura - #500plus dla Pszczół !

Plusujcie pszczoły - a właściwie królową - o...

źródło: comment_rDXfGuQZG7lOztmQ1Rq4IlnJsOoAhFpB.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
@Dezynwoltura: Dwóch moich wujków trzyma pszczoły, u jednego też wszystkie przezimowały a u drugiego to nie wiem ale raczej też. Chyba zima łaskawa była :) Nie zostaje nic jak czekać na pyszny miodek ()
  • Odpowiedz
@Fako: Tak to pewnie dzięki tej dziwnej zimie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z jednej strony to dobrze, z drugiej nie przejadły zapasów cukru, które przerobiły na zimę - nie wiem co teraz robić z tym zbytnio :D - jeżeli jest tak w całej Polsce to pierwszy miodek, będzie lekko zafałszowany cukrem ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@Fako: Zawsze się dokarmia na zimę, bo z głodu padną ;) tylko myślałem, że to zjedzą, a tu zonk sporo zostało. Ja dopiero pierwszy rok pszczelarzę, chociaż "przy pszczołach" robiłem od gówniaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Dezynwoltura: Na wiosnę dokarmiał, przygotował jakąś wielką kule (mówił, że chleb z cukrem ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) ale uszczypał tylko kawałek i stwierdził, że nie ma co dawać im dużo, bo mają zapasy. Czyli nie tylko u Ciebie jest dobrze :)
A co do samej hodowli pszczół, to wspaniałe hobby (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@Fako: Aaa to się nazywa ciasto miodo-cukrowe (albo invert można kupić)- można też dodawać pyłku pszczelego jak ktoś ma - z cukrem pudrem się robi. Na pobudzenie wiosenne, miałem tak zrobić w tym roku, ale się trochę z przeglądem spóźniłem - zresztą jak Twój wujek mówi "mają zapasy" w dodatku ciepło jest od lutego już właściwie i mają na co latac bo kwitną wierzby i inne peirdoły więc pyłek znoszą ;)
  • Odpowiedz