Aktywne Wpisy
noipmezc +5
co myslicie o zwalczaniu zła złem
Możecie mi zadać dowolne pytanie
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Skopiuj link
Skopiuj linkTa treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wykop.pl
@comrade tłumaczy niezorientowanym liberałom jak w praktyce działa biznes i ekonomia.
Hipoteza:
Odpowiedź @comrade:
Ode mnie gromkie brawa dla @comrade, dzięki takim jak ty jeszcze siedzę na wykopie. Takich komentujących tu potrzebujemy.
Służba publiczna to odrębna sfera niż biznes. W najwyżej rozwiniętych krajach obowiązuje prosta zasada. Jeśli chcesz dużych pieniędzy - idziesz do biznesu. Jeśli chcesz działać na korzyść ludzi - idziesz do polityki, bo w polityce nie ma dużych pieniędzy.
Oczywiście sfery polityki i biznesu się w jakims tam stopniu stykają i charakterystyka tego "styku" to nic innego jak parametry polityczne czyli gra wielu sił. Jeśli kraj jest transparentną demokracją to
Nie do końca. Wiesz oczywiście co to lobbing? Niektórych również pociąga władza bo mogą za jej pomocą więcej niż ten biznesmen który zarabia tyle kast. Druga sprawa że do polityki nie trzeba być specjalistą w żadnej dziedzinie. Niekiedy
Część polityki. Na każdy lobbying jest przecież anty-lobbying. Każda grupa interesów ma swoich przeciwników. Po to jest reprezentacja i po to jest polityka by istniała cywilizowana platforma do rozstrzygania tych interesów. Nieuczciwe ustawy faworyzujące określone grupy lub wykluczające inne grupy z udziału w polityce/gospodarce moga zostać obalone jeśli system działa dobrze.
Wszystko to
Trochę odpłynąłeś. Politycy mogą trzepać gigantyczne pieniądze na swojej pracy. Grupy interesów kupują polityków by stali po ich stronie
No ale np. jeśli udowodnisz że polityk zarobił iles tam milionów na ustawie która wyklucza jakieś grupy lub faworyzuje inne to możesz mieć wpływ na politykę. Dlatego mówiłem o tym jak ważna jest transparentność systemu.