Wpis z mikrobloga

Żeby zająć czymś czas podczas biegania i innych takich sł#!$%@?ę m.in. wykładów na zróżnicowane tematy naukowe. Zrzucam je do MP3 i pomyślałem, że może kogoś zainteresują ich paczki, bo również odpowiada jej/mu taka forma zajmowania czasu i zdobywania wiedzy.

Dla pozostałych załączam przy każdym wykładzie link do YouTube, na dole natomiast odnośnik do samego audio.

Dzisiaj chciałbym zaproponować:

- prof. Zbigniew Lew-Starowicz, Seks kontrowersyjny - czyli rzecz o normach seksualnych. O ustaleniach seksuologi oraz jej stanowisku na przeróżne kwestie. Sporo konkretów i ciekawostek. Zastanawiałem się czy go nie streścić w formie znaleziska [YouTube].

- prof. Jerzy Vetulani, Neurobiologia i religia. O religii i moralności w kontekście działania mózgu i kilku schorzeń. Wykład bardzo interesujący, jak zresztą niemal wszystkie Vetulaniego (i w mojej ocenie wszystkie w tu wymieniane, dlatego podkreślał tego w dalszej części nie będę), pojawiał się kilkukrotnie na wykopie [YouTube].

- dr Łukasz Lamża, Co gryzie rzodkiewnika? O minimalnych formach świadomości O dwu niedawno dokonanych odkryciach naukowych (samoorganizacji tkanki nerwowej i przewodnictwie sygnałów u rzodkiewnika) oraz ich związku z problemami filozoficznymi związanymi z umysłem i świadomością [YouTube].

- dr Marcin Gorazda, Kupcy i filozofowie. O relacjach świata biznesu i świata nauki od czasów antycznych, starożytnym rodowodzie niechęci do skupiających się na zarabianiu pieniędzy, pierwszych „filozofach" którym wiedza ekonomiczna przysporzyła majątku i wielu innych kwestiach [YouTube].

- dr Mateusz Hohol, Ewolucyjne korzenie moralności. O tym co neuronauka i teorie ewolucyjne mówią o moralności oraz jak ją rozumieją [YouTube].

- prof. Marek Kuś i prof. Michał Heller w dyskusji pt. Kwantowe Paradoksy, splątanie i nieprzewidywalność. O charakterze nieprzewidywalności w przyrodzie w kontekście kwantowej fizyki teoretycznej i kosmologii [YouTube].

MP3 do pobrania tutaj: https://mega.nz/#F!EF1yhKyQ!fO8_0nq1a1My5tD8yX_2CA

Jeśli będzie za interesowanie to postaram się umieszczać tu regularnie paczki wykładów, które mnie zainteresowały i kolejne będę tagował jako #paczkipoczmistrza, a tymczasem pozwolę sobie nieco przyspamować tagami:

#nauka #liganauki #ligamozgow #filozofia #ciekawostki
  • 55
  • Odpowiedz
@ruthemann: Po polsku słucham więcej, więc siłą rzeczy będą głównie takie (bo mam z czego wybrać), ale myślę, że jeśli uzbiera się kilka ciekawych anglojęzycznych, to wypuszczę i ich paczkę. Ewentualnie mógłbym dokładać jakieś anglojęzyczne i wymieszać... w każdym razie prawdopodobnie się pojawią, ale najwięcej będzie polskojęzycznych.

@Gom3z: Dzięki, na pewno przesłucham. Z "tylko do odsłuchania na stronie" sobie poradzę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@alkan:
  • Odpowiedz