Wpis z mikrobloga

Czołem mirku!
Nie wiem przyjacielu czy grasz w gry #rpg, ale znam ciekawą grę, która może Cię zainteresować.
Zwłaszcza, że jest fajna, tania i zużywa mało czasu.
Nazywa się De Profundis (wiki krótko o grze)
O co chodzi? Chodzi o:
a) Korespondencję, więc pewno ludzie od #wykopoczta będą zainteresowani (przepraszam że wołam was tak wielu)
b) Rozszerzenie pojmowania naszego świata. Tak De Profundis to nie zwykły listowy RPG, a gra której misja jest poddać w wątpliwość czy czarne to czarne, a białe białe.
Gra, bardzo silnie nawiązuje do świata H.P. #lovecraft i ogólnie #horror , ale nic nie stoi na przeszkodzie by grać też w innej konwencji.

Jaki jest cel gry?

Chodzi o stworzenie ciekawej korespondencji, otwarcie oczu na świat i dobrą zabawę. Rozwinięcie umysłu to chyba gra warta świeczki.

Czyli mam szukać niezwykłego w swoim otoczeniu?

Dokładnie tak! następie spisz i to w liście i wyślij przeczytam z chęcią.

To gdzie H.P. Lovecraft jak akcja dzieje się "tu i teraz"?

To tylko jedna z konwencji gry, podręcznik opisuje również na co zwrócić uwagę gdy gramy jako postaci z 1920, ale jest to o tyle trudniejsze, że wymaga wiedzy historycznej i lepszego wczucia się w postać. Na mirko jest też ekipa która gra w świecie #neuroshima co zainteresuje fanów serii #fallout Każda z konwencji wiąże z sobą specjalne kodowanie kopert (nie pamiętam teraz a nie mam przy sobie podręcznika) które ma na celu wczucie się w postać przed rozdarciem koperty. Jednak zwykły dopisek pod adresem może wystarczyć

A więc długopis papier koperty znaczki i hajda grać?

Jest to totalne minimum, osobiście uważam, że xero tego co wysyłamy pomoże nam w przyszłości złożyć tworzoną historię w całość. Zeszyt który jest naszym pamiętnikiem/dziennikiem albo i sennik może nam pomóc zapisywać przejawy niezwykłości na bieżąco by potem było co w liście umieścić. Z resztą nie tylko listu można użyć. Pocztówki czy paczki mogą zwiększyć atrakcyjność gry.

Jestem kaleką nie umiem pisać ręcznie

Ćwicz to pomaga kto wiem może będziesz postować pod tagiem #kaligrafia ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
Ale są też inne sposoby, poproś swój #rozowypasek albo użyj maszyny do pisania, użycie drukarki psuje klimat, no absolutnym maksimum jest drukarka igłowa. #gimbynieznajo

Kurde fajne to... ale tak podać adres mirkom?

Zasadniczo adresy się wymienia wiec ja znam Twój, a Ty mój. Ale jeśli nadal bardzo nie chcesz to są skrytki pocztowe, na poczcie zapytaj też o rozwiązanie by list szedł tylko do urzędu pocztowego. List to też paczka więc Paczkomat też opcja.
A jeśli gracie w jednym mieście to rozwiązanie jak w #geocaching czyli konkretna skrytka w terenie.
Jednak osobiście polecam użycie poczty, najmniej pitolenia się a usługa działa.

A nie mogę Emaila wysłać mamy XXIw.

Podręcznik w wersji pierwszej mówi, że to bardzo zły pomysł i ja osobiście też tak uważam, e-mail jest zbyt szybki i często to jest powodem niechlujności. Jednak niedostępna dla mnie wersja druga opisuje jak użyć tego medium wiec wszystko przed nami.

Brzmi ciekawie chcę przeczytać podręcznik

Możesz go p----------ć z neta, chomik czy inny gryzoń, albo kupić np na Rebelu

Tam jest napisane "Gra na pograniczu szaleństwa" czy są przeciwwskazania?

Osobiście nie widzę ale niech tag #psychologia się wypowie, gra jest klasyczną psychodramą.

Dobrze rozumiem, że ja to postać? w każdym RPG to się odradza

Postać jest Tobą, a nie Ty postacią. Jak zawile to nie brzmi to, granie samego siebie ma pozytywny wpływ na rozgrywkę.
Dodatkowo chcę Cię przestrzec przed robieniem postaci fajnej, ale niegrywalnej. Np. złym pomysłem będzie grać archeologa, jeśli samemu nie znamy się bardzo dobrze na temacie, drugi gracz to wyczuje i będzie go to uwierać. Tak samo jeśli jesteś w pełni zdrów psychicznie nie graj świra.

Dobra wytrzeszcz przekonałeś mnie chcę grać do kogo uderzyć?

Do mirków którzy chcą grać i wypowiedzą się pod tym tematem :) oraz
@Warwick - Neuroshima
@Romantyczny_widelec - "Tu i teraz"
@TheMan - jeszcze nie ustalił
@Kiper602 - jeszcze nie ustalił
@historiofil - jeszcze nie ustalił
@wytrzzeszcz - "Tu i teraz" oraz Neuroshima
I jeszcze kliku mirków którzy nie zdążyli wyrazić zgody, na zawołanie tutaj, znam też jedną dziewczynę, sadola i futrzaka którym gra się podoba więc, jest z kim grać.

wytrzeszcz ale konto to Ty usuń za spam tagami,

nie usunę!

Jeśli macie jakieś pytania, albo wpis jest mało klarowny z miłą chęcią odpowiem.

Gratuluje to już koniec. Powołuje tag #deprofundis by w #poczta i #wykopoczta nie było więcej spamu.
#grybezpradu
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jest fajna, tania i zużywa mało czasu.

@wytrzzeszcz:
Fajna to mało powiedziane - jest genialna!
Jest również bardzo tania - przez miesiąc wydaje się na nią mniej niż na jedzenie do cotygodniowej tradycyjnej sesji rpg.

Ale nie zgodzę się, że zużywa mało czasu. Każdy list przepisuję przynajmniej dwa razy, a że moje zwykłe pismo nie jest zbyt estetyczne to sporo czasu zajmuje mi przepisanie tego czytelnie. No i dość często
  • Odpowiedz
@Jackal-SS: Czekasz na list miesiąc zastanawiając się "dlaczego to tak długo trwa?" Może Ci nieznani mężczyźni o których wspominał w ostatnim liście coś mu zrobili? Może poszedł zwiedzać ten opuszczony kościół, kultyści go nakryli i uciekając skręcił nogę i wylądował w szpitalu? A może wyjechał na tamte bagna w poszukiwaniu tej starej wieszczki i nie ma możliwości wysłania listu?
W ten sposób gra trwa cały czas, nieprzerwanie; nie tylko w
  • Odpowiedz