Wpis z mikrobloga

"Wpadło mi w ucho...", odcinek: 17, M83. Subskrybuj tag: #wpadlomiwucho

Moim celem będzie przedstawienie tu utworów muzycznych oraz artystów, których ciężko byłoby znaleźć w radiu czy tv, a którzy tworzą na tyle interesującą muzykę, że warto ich posłuchać. A listę artystów, którymi chciałbym się podzielić mam długą. Miło też będzie jeśli okaże się, że artystę którego prezentuje - Ty doskonale znasz. Zatem, zaczynam...

Dzisiaj zrobimy sobie wycieczkę do Francji, by zapoznać się z zespołem grającym muzykę elektroniczną, zmieszaną z rockiem. Zespół nazywa się M83, a jego twórcą jest Anthony Gonzalez i Nicolas Fromageau. Jako, że M83 w przeszłości robił remiksy takich zespołów jak Placebo, Depeche Mode czy Goldfrapp, to warto się nim zainteresować.

Zaczniemy od utworu "Midnight City". Ci z Was, którzy nie przełączają kanałów gdy lecą reklamy, powinni kojarzyć ten utwór. Wpadające w ucho połączenie elektroniki i gitarowych riffów. A pod koniec całkiem przyjemne solo.

Ale poza utworem powyżej, M83 ma i inne świetne kompozycje. Bez wątpienia taką jest utwór "Wait". Spokojny, melancholijny i zachwycający. Stopniowo narastająca melodia z wokalem w tle. Lubię takie zabiegi.

"My Tears Are Becoming A Sea", krótka kompozycja, ale równie fajna co poprzednie. Zwłaszcza od 1:10 zaczyna się miód dla uszu.

Utwór "OK Pal" kojarzy mi się z takim electropopem z lat '80. Plumkający bas, perkusja i melodyjka na syntezatorze.

A jak już przy takich skojarzeniach jesteśmy, to na koniec posłuchajcie utworu "Klaus I Love You". To jest dopiero electropop rodem z lat '80.

Ciekawostki:

Powyżej skupiłem się tylko na ostatniej płycie M83. Ale zachęcam jak najbardziej do sprawdzenia poprzednich. Bo zespół działa od 2001 roku.

Informacje techniczne:

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnego odcinka to subskrybuj tag #wpadlomiwucho lub dodaj mój profil do obserwowanych.

Postaram się w miarę możliwości prezentować nowe odcinki regularnie, a każda subskrypcja będzie moim motorem napędowym.

Zatem jeśli szukasz interesującej muzyki, lubisz nowe brzmienia i nie zamykasz się na jeden gatunek - to zapraszam do subskrypcji.

#muzyka

#oswiadczenie

#wpadlomiwucho

#elektronika

Spis wszystkich odcinków i zespołów/artystów którzy w nich wystąpili:

1. Ramona Falls

2. Bang Gang

3. Fluke

4. Anoice

5. Eskmo

6. Baths

7. #!$%@?

8. ortoPilot

9. Lamb

10. The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble

11. Kammerflimmer Kollektief

12. The Temper Trap

13. Max Richter

14. Soap&Skin

15. Low Roar

16. James Blake
Emtebe - "Wpadło mi w ucho...", odcinek: 17, M83. Subskrybuj tag: #wpadlomiwucho

M...

źródło: comment_9FynhzZiatrOxFlIgLkH77HwO1scCFxB.jpg

Pobierz
  • 4