Właśnie pije pierwsze piwo, handmade, z brewkit. Wyszedł taki trochę Saison IPA, czuć trochę za dużo drożdży jak dla mnie, ale może zbyt sceptycznie podchodzę. Teraz chce coś już zrobić ze słodami. Coś co dłużej poleży. Co polecacie dla kogoś kto zaczyna? Porter czy Stout? #piwowarstwo
Kozacki sprzęt. Swoją drogą mam pytanie, chce bardziej kontrolować temperaturę fermentacji, mogę zjechać w dół ale nie mam pomysłu za bardzo czym to podgrzać, grzałka akwariowa?
#piwowarstwo Chcę zrobić Saisona z mieszanką brettów, czy wyjdzie podobny jesli zamiast dedykowanej mieszanki dzikusów i drożdży saisona, dodam na cichą amalgamation ( burzliwa na płynnych saisona) ?
@Brytus ja bym dał na cichą, żeby był sezon z brettem ale musisz eksperymentować, na tej mieszance z yeast bay jeszcze nic nie robiłem. Możesz rozdzielić warke na pół i porównać efekty. Jakie drożdże sezonowe?
Jutro na celownik idzie NEIPA. Poniżej przepis - chętnie przygarnę uwagi i komentarze, szczególnie na temat chmielenia, które było rozpisywane na pałę hur durr wincyj citry. Wszystko w przeliczeniu na warkę 20l.
Wg Brewness 14,5 blg, 23 IBU (lol)
3,5kg Pale Ale 1kg Płatki owsiane 0,4kg Pszenica niesłodowana
15g CTZ @ 60 min 50g Citra @ 15 min whirlpool, temp. 70-80 stopni 50g Galaxy @ 15 min whirlpool, temp. 70-80 stopni 50g
Michel Foucault – rozdział polski. Niewiele osób wie, że ślad naszego kraju odciska się w biografii jednego z najsłynniejszych dwudziestowiecznych filozofów bardzo mocno. Również niewielu zachodnich intelektualistów było tak mocno autentycznymi przyjaciółmi naszego kraju jak Francuz.
Foucault przybywa do Polski w 1958 r. Młodego filozofa deleguje ambasada Francji, by w powojennej Polsce już po odwilży '56 móc na nowo odbudowywać związki kulturalne między naszymi krajami. Autor Nadzorować i karać zostaje dyrektorem
W poprzedni weekend warzyłem doppel weizen bocka i na starcie gotowania miałem ponad 27 litrów brzeczki, po gotowaniu 1,5 godzinnym miałem ok 23 litrów. Najbardziej mnie zdziwiła spora strata na chłodzeniu, bo po przelaniu do fermentora wyszło 20 litrów. Czy jest to możliwe, że brzeczka ma tak dużą rozszerzalność cieplną, że po schłodzeniu do temperatury ok. 20°C zmniejsza objętoś nawet o ok. 3 litry? Chłodziłem w wannie z wodą i
Podczas podróży pociągami po Chinach, moją uwagę zwróciły dość osobliwe zachowania pracowników ichniej obsługi.
Zaraz po wypełnieniu swoich obowiązków, upchaniu i wydarciu się na wszystkich pasażerów wraz z kilkukrotnym spluciem na ziemię, chińscy konduktorzy robią dokładnie to, co każdy szanujący się Chińczyk zrobiłby podczas 30-sekundowej przerwy w pracy: zabierają się do następnej roboty.
Na środek przejścia pomiędzy siedzeniami wjeżdża wielka czarna torba i zaczyna się spektakl. Plastikowe zabawki i elektroniczne gierki. Trójwymiarowe
Piwo po 6 dniach burzliwej przelane na cichą. Przez te 6 dni blg zeszło z 15 na 4,5 (drożdże us-05) Dziś po 4 dniach cichej jest 2 blg i piana (kożuch z drożdży?) jak na zdjęciu. 1. Czy jeśli pojutrze będzie nadal 2 blg to butelkować pomimo tak krótkiej fermentacji? 2. Czy butelkując wcześniej, trochę "zmarnuję" potencjał chmielu dodanego na cichą? 3. Czy czekać aż ta piana opadnie? (czy przy cold crash
@MariuszMickiewicz klarowałem jedno piwo żelatyną. Dodajesz określoną ilość (nie pamietam w tej chwili) na koniec cichej, potem cold crush. Żelatyna wiąże białka i osady i opada na dno. W rezultacie masz klar. Nie ma żadnych posmaków w gotowym piwie.
@jcollier: poprzednie 2 lambiki fermentowałem najpierw us05 a następnie blendami z wyeasta oraz whitelabsa dlatego tym razem zdecydowałem się na brett + lacto, żeby zobaczyć jak to zagra.
#piwowarstwo Brett IPA, drożdże Amalgamation- mieszung 6 szczepów. Jak się z tym ustrojstwem obchodzić? starter ma tydzień czasu i dopiero jakąś błonkę z piany zrobiło, osadu kilka milimetrów. Będzie z nich w ogóle jakieś piwo? i jak starter rozwija się tydzień to ile czasu fermentacja będzie trwała? Ktoś ma doświadczenie z tymi niewdzięcznikami czy ja trafiłem na trefne jakieś?
@Brytus no to powinno byc ok, u mnie tez bardzo wolno sie starter brettów rozkręcał, ale stopniowo dodawałem brzeczki. po prawie 2tyg wygląda tak jak na zdjęciu. Z tego co zaobserwowałem bretty potrzebują więcej czasu na namnożenie się.
No to się właśnie zorientowałem, że nie mam drożdży, a jutro rano planowałem warzyć. Cały czas myślałem, że wezmę sobie przecież gęstwę z tego co się teraz fermentuje ale dopiero przed chwilą dotarło do mnie, że piwo jest w fermentorze dopiero 6 dni ( ͡°ʖ̯͡°) Kupię gdzieś w okolicach #tychy drożdże piwowarskie?
Cześć Mirki, pewien czas się nie odzywałem, wybaczcie, byłem nieco zajęty życiem codziennym, a także przebijaniem się przez Japonię oraz Chiny na mongolski step. Jak jednak do tego doszło?
Podróż Koleją Transsyberyjską od zawsze była moim marzeniem. Siedząc w jednej ze stołecznych izakayi i spoglądając na błyszczące odbicia neonów w zalanych deszczem ulicach Tokio, zastanawiałem się czy to aby nie jest odpowiedni moment.
Przemierzanie syberyjskich połaci cieszy się nieporównywalnie większą popularnością miesiącami
Jest taki stary kawał o trzech kolesiach rozmawiających w knajpie.
"Pierwszy mówi:
-Słuchajcie chłopaki, muszę #!$%@?ć swoją teściową. No nie wytrzymam już. Wezmę jej przetnę przewody hamulcowe w tym starym gracie i się #!$%@? po drodze na zakupy.
- Ja swoją to chyba po prostu uduszę poduszką i będzie spokój -drugi podchwytuje temat.
Trzeci myśli chwilę, bierze łyk piwa, wyciera pianę z wąsów i mówi:
LOBO! Ostatni Czarnianin. I to był bohater dzieciństwa a nie jakieś patałachy w slipkach i pelerynkach. Relikt czasów kiedy komiksy były prawdziwe a nie dla cipek z #anime czy jakichś koników. #komiks #oswiadczenie #gimbynieznajo
Bardzo ciekawy filmik przedstawiający proces produkcji piwa w XVIII wiecznym browarze. Gospodarz muzeum w działającym browarze tłumaczy i prezentuje cały proces.