krzeselko via Android
- 128
krzeselko via Android
- 5
@Wiskoler_double @zasadzka01 @ankast3
Zaczyn:
30 g zakwasu
70 g wody
70 g mąki
Ciasto:
170 g zaczynu
450 g mąki
247 g wody
10 g soli
Ciasto mieszane 6h po zrobieniu zaczynu. Zakwas karmiony w proporcjach 1:3:3 (zakwas:woda:mąka) co 12h
Zaczyn:
30 g zakwasu
70 g wody
70 g mąki
Ciasto:
170 g zaczynu
450 g mąki
247 g wody
10 g soli
Ciasto mieszane 6h po zrobieniu zaczynu. Zakwas karmiony w proporcjach 1:3:3 (zakwas:woda:mąka) co 12h
krzeselko via Android
- 0
@HarleyQuinn żadnych drożdży :)
krzeselko via Android
- 0
@numer_rachunku_karty
- mąka pszenna 750
- pieczony w piekarniku elektrycznym w garnku żeliwnym
- z zakwasem walczyłem chyba ponad miesiąc, zanim ogarnąłem, jak go dobrze karmić i wyszedł pierwszy zjadliwy chleb
- mąka pszenna 750
- pieczony w piekarniku elektrycznym w garnku żeliwnym
- z zakwasem walczyłem chyba ponad miesiąc, zanim ogarnąłem, jak go dobrze karmić i wyszedł pierwszy zjadliwy chleb
krzeselko via Android
- 0
@Amelie ja już dwa słoiki nieudanego zakwasu wypieprzyłem do śmieci. Nie poddawaj się! W końcu się uda!
krzeselko via Android
- 1
@yosemitesam @Amelie
1. Na początku mój zakwas był mocno zagłodzony. Teraz, jak go karmię w proporcjach 1:3:3 mocno odżył.
2. Temperatura. W chacie mam ok 21 stopni. W takiej temperaturze coś tam rośnie, ale podobno rozwija się głównie kwas octowy, a nie mlekowy, który odpowiada za zwiększanie objętości. Teraz trzymam zakwas w piekarniku z włączoną lampką w środku (25 - 30 stopni)
1. Na początku mój zakwas był mocno zagłodzony. Teraz, jak go karmię w proporcjach 1:3:3 mocno odżył.
2. Temperatura. W chacie mam ok 21 stopni. W takiej temperaturze coś tam rośnie, ale podobno rozwija się głównie kwas octowy, a nie mlekowy, który odpowiada za zwiększanie objętości. Teraz trzymam zakwas w piekarniku z włączoną lampką w środku (25 - 30 stopni)
krzeselko via Android
- 0
@skotfild oj uzależnia. Mam świeże 10 kg białego proszku. Na kilka dni wystarczy :)
krzeselko via Android
- 0
@fenis składałem, ale nie pamiętam co ile
krzeselko via Android
- 2
@Kotznapedemjonowym ten akurat bez drożdży, ale kilka kostek bym znalazł. Chętnie wymienię na kawalerkę w centrum Warszawy ;)
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #foodporn #chleb
Robiłem focaccie na 80% i ciasto było prawie zupą