Kupiłem ekspres Siemens EQ.6, ale mam wrażenie, że coś w nim nie gra. Wszystkie kawy jakieś takie mętne i ciśnienie jakby słabe. Dodatkowo liczyłem na lepszą jakość samego wykonania. Chcę go zwrócić, tyle że zrobiłem nim już kilkanaście kaw, żeby przetestować. Jak myślicie, mogę go normalnie odesłać jako zwrot? Ktoś z Was kiedyś zwracał ekspres po użyciu? Wiadomo, że go wyczyszczę itp. ale tam w środku nie zostaje jakaś woda czy coś?
@Wiskoler_double: Ale w takim wypadku zrobienie kilkunastu kaw może uznać za użycie więcej niż było to konieczne. Zwrot przyjmie ale może obniżyć jego wartość.
Pytanie do kawoszy: posiadam ekspres kolbowy i za każdym razem muszę wydłubywać zużytą kawę z filtra (tego koszyka, który jest w kolbie i do którego sypie się kawę). Czy to normalne? Kawa nie powinna sama wypaść po przechyleniu kolby?
@ivbefre: Przy odbiciu powinno wypaść całe ciastko. Ale i to nie zawsze i często trzeba czyścić pędzlem jak się chce przygotować następna kawę. Warto kupić odbijak, wygodniej się do niego odbija niż do zlewu ;)
@ZajetyJestLoginWybrany: Jeżeli komis smakuje to czemu nie? Nie ogarniam mody na „wyznaczanie standardów” i definiowanie co ma smakować. Jedna słuszna pizza, jedna słuszna kawa i amatorzy maja nie chodzić po bułki ( ͡°͜ʖ͡°)
Nie bije do Twojego wpisu bezpośrednio tylko sobie narzekam przez to ile osób się burzyło w lato o ten napój (✌゚∀゚)☞
Obraz kupiony na Allegro, opakowanie w kartonowej teczce "Risowanije pa nomierach Painting By Numbers". Wymiary 40x50, 27 kolorów, farby zadziwiająco dobre z przyzwoita konsystencja i krycie. A jeszcze lepszy komplet pędzelków. Z wyglądu standardowy zestaw z Chin, z tym, że czerwony, ale jednak dużo lepszy, nie rozwarstwialy się, odpowiednie grubości.
Malowało się bardzo dobrze, chociaż było ciut drobnicy. Ale lubię takie wzory, konkretne, nie abstrakcyjne, a im bardziej realistyczne tym lepiej.
@NieJedynaNaWykopie: Taki obraz przychodzi kompletnie „czysty” czy w takiej formie jak w pierwszym wpisie? Jak wgl wyglada technika takiego malowania? Kolor i szukam wszystkich numerków, czy po kolei patrząc jaki numer dobieram kolory?
@NieJedynaNaWykopie: Chyba nie ten link bo tu jest pizza a na linku miasto ( ͡°ʖ̯͡°) a ten wzór pizzy mi się bardzo spodobał i widzę go w kuchni. Droga zabawa w sumie jak ten z linka 60eur. Ile czasowo w sumie schodzi na jeden obraz?
@wacek_1984: MA ma tez bardziej przyziemne linie (sztandarowa jest Ariadna która jest świetna kawa „na codzień”). Warto tez spróbować palarnii blend. Mam wrażenie ze lepiej niż euro, ale trochę gorzej niż MA czy HAYB
@wacek_1984: Ja ostatnio testuje różne obje z palarni Agust. Jak na włoska to nawet jasno palona i bardzo fajnie się sprawdza w kolbie. Tez warto wrzucić na listę (✌゚∀゚)☞
Próbowaliście nowości od Blue Orca - Columbiana i Africana?
Niby Orka, ale zastanawia mnie, że powołują się na Scotta Rao, który ma "czuwać nad jakością wypału", cokolwiek to znaczy. Ziarna i Scott raczej pachną przelewami, niż espresso, mimo że to kolejny omniroast pod automat, ale zastanawiam się, czy w tej cenie to nie jest spoko opcja na poranny Clever. Ich Blend na przykład bardzo pozytywnie mnie zaskoczył w takiej roli ostatnio.
@Warzywo: Ja do nich jestem bardzo negatywnie nastawiony. Ale wiem, że zdarzają się im podobno pijalne serie ( ͡°͜ʖ͡°) w tej cenie spokojnie idzie dostać coś z bardziej uznanej palarni, a dokładając 20zl do kg to mamy już ogromny wybór (✌゚∀゚)☞
ma ktoś xeoleo 50 i robi espresso w ekspresie kolbowym? miele na 5 kliku od dołu ( i wychodzi bardzo bardzo zmielone) tak że kawa z ekspresu nie leci. Czyli to jest zbyt drobno zmielone czy zbyt mocno ubite? Ubijam można powiedzieć tak że opieram cięzar swojego ciała na tamperze. #kawa #pytaniedoeksperta
@bi4ly_: @wacek_1984: nierówny przemiał prowadzi do powstawania kanałów a nie zapchania. Ewentualnie zbyt duża ilość pyłu może zapychać sitko przy słabszej maszynie. Jeżeli leci „wodospad” to ta kawa będzie niedoparzona i kwaśna, mając niewiele wspólnego ze smakiem espresso ( ͡°ʖ̯͡°)
Pytanie jakie ekspres i sitko? Jeżeli masz sitko „pressurised” to rządzi się mocno innymi prawami niż standardowe do espresso. Do delonghi itp da się
@bi4ly_: To ekspres masz bardzo sensowny. Pisałeś, że na 5tym nie leci, a na 9 wodospad. Co jest pomiędzy? Powinieneś znaleźć ustawienie gdzie od włączenia parzenia do pierwszych kropel mija +\- 6 sekund, całość trwa +\- 25 i daje dwa razy tyle naparu co wsypanej kawy. Któryś klik daje efekty zbliżone? Można tez nieznacznie manipulować dozą kawy w sitku: jeżeli masz sitko 14gram i leci za wolono to nasypanie 13,5 bez
Czy backflushing to jest jakby odkamienianie? Czy backflushing i odkamienianie to ta sama czynność tylko dla różnych części w ekspresie? #kawa #ekspresdokawy #pytanie
Jakiś czas temu natrafiłem na podcast o kawie w którym wspomniano o ręcznych młynkach do kawy. Bardziej doświadczonym klawoszom temat jest pewnie dobrze znany, ale ja jako entuzjasta czarnego naparu nie słyszałem wcześniej o ich zaletach. Kawa w takim młynku jest miażdżona przez znajdujące się w nim żarno, a nie cięta jak w elektrycznych młynkach, co dawać ma większe walory smakowe. Tak mówiłem o tym w rozmowach (przy kawie) z różową, że
@5KYN3T: Tak tylko dla zachowania klarowności: elektryczny młynek do kawy też ma żarna. To co ma ostrza i jest sprzedawane jako młynek do kawy nadaje się conajwyzej do przypraw