Jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka (BADANIA)
Amerykańscy naukowcy łączą wyższe spożycie grzybów z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka. Jak przekonują, zjedzenie zaledwie 18 g grzybów dziennie (co odpowiada jednemu średniej wielkości grzybowi) może obniżyć to ryzyko o 45 procent.
E.....0 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 117
Komentarze (117)
najlepsze
Analiza dotyczy badań obserwacyjnych, które nie mogą być podstawą do twierdzeń kauzalnych, z tytułu choćby tego, że nawet nie mierzą faktycznego spożycia, tylko dają wiarę w fikcyjne spowiedzi ankietowanych.
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Jeśli jakaś choroba ma częstość 0,22% a grupa zażywająca coś ma tą częstośc zmniejszoną do 0,11% to zmiana względna wynosi 50% a bezwzględna 0,11%