Wpis z mikrobloga

No witam kuchciki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jako że wraz z @Silly_Alpaca przywiodło nas do Warszawy, postanowiliśmy sprawdzić, czy Magda Gessler truje ludzi, a także czy jesteśmy normalni. Tym samym wybraliśmy się do słynnej restauracji U Fukiera. Oprócz pysznego jedzenia (o tym później) znaleźliśmy tam zdjęcia Magdy, które pokazywane były w intro do pierwszego sezonu oraz, jakże by inaczej, lustra.

Po zajęciu miejsc uprzejmy kelner przyniósł nam chleb z przepysznym domowym masłem. Przestudiowawszy menu, skusiłem się na dania z karty sezonowej i tym samym na przystawkę wziąłem karmelizowane białe szparagi z aioli z avocado. Na drugie weszła polędwica cielęca podana na gorącym kamieniu (Madzia robiła coś takiego w kilku odcinkach) i warzywami. Żeby się nie ubrudzić, dostałem jakże gustowny śliniaczek, który zobaczyć można na zdjęciu przypiętym do wpisu. Na deser wzięliśmy zupę nic i coś tam i coś tam (typowa debilna madziowa nazwa). W skład "zupy" wchodził krem ze śmietany i żółtek z alkoholem i wanilią, do tego gałka lodów, beza pistacjowa i trochę owoców. Chyba nas obojga ta część uczty najbardziej zachwyciła. Madzia podobno to wszystkim poleca, my również ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

W mojej opinii było to jedno z najciekawszych kulinarnych doznań. Szparagi to było zdecydowanie ciekawe połączenie smaków. Podano je na gorącym talerzu oblane w lekko karmelowym maśle, więc były słodkie. Polędwicę cielęcą ciężko zepsuć, była świetnie przyprawiona solą i rozmarynem. Lekko ją przysmażyli, a ja sobie dosmażałem kawałki na kamieniu do pożądanego przeze mnie stanu medium rare. Cała przyjemność dla dwóch osób (doliczają 10% za obsługę) wyszła około 700 zł. Czy było warto? Moim zdaniem tak, ale na pewno przyjdę ponownie jak będę trochę bogatszy.

#kuchennerewolucje #magdagessler #jedzenie #foodporn
cherrycoke2l - No witam kuchciki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jako że wraz z @SillyAlpaca przywiodło n...

źródło: 23aaaa25-5c5b-4112-b693-04dfc4591130

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
@cherrycoke2l: Ja z kolei wzięłam na przystawkę tatar, którego fanką jestem od niedawna i gdzie tylko mogę to go biorę xD Zauważcie moje drogie kuchciki, że żółtko jest w kieliszku, bo jak to jej Puszystość w jednym z odcinków powiedziała ŻÓŁTKO NIE MOŻE LEŻEĆ NA MIĘSIE, no i nie leżało. Tatarek 10/10.

Drugie danie to pieczona szynka cielęca z warzywami i kopytkami. Ogółem danie dobre, mięsko wyśmienite, ale jednak
Silly_Alpaca - @cherrycoke2l: Ja z kolei wzięłam na przystawkę tatar, którego fanką j...

źródło: 435941086_1617474342361489_2436406244286513288_n (1)

Pobierz
  • Odpowiedz
@cherrycoke2l: 70 zeta za obsługę, żeby samemu sobie na kamieniu dosmażać polędwice. Te pędy groszku to wręcz komicznie wyglądają. Ważne, że smakowało.
  • Odpowiedz