Wpis z mikrobloga

@Orbiter01: nie, lakierowanie to czasowy efekt zwiększający rezerwuar fluoru, na pewno ma dużo korzyści i warto go zrobić. Próchnica (w maksymalnym uproszczeniu) powstaje w wyniku obecności cukru, który jest przerabiany przez bakterie na kwas, więc istotne jest ograniczenie spożycia cukru i odpowiednia higiena.
  • Odpowiedz
  • 0
@SylwiaGlus Czyli jak codziennie jem mnóstwo cukru to może dlatego w dwa lata w dwóch zębach zrobiła się u mnie próchnica? Czy piaskowanie stosuje się profilaktycznie?
  • Odpowiedz
@Orbiter01: @Orbiter01 na pewno dlatego. Natomiast co do piaskowania, ma ma celu usunięcie osadów i płytki bakteryjnej, tak stosuje się go w profilaktyce. Jeśli jesz dużo cukru to najlepiej go ogranicz, a na początek spróbuj go jeść tylko z głównymi posilkami, po posiłku popij szklanka wody lub pozuj gumę chwilę, potem umyj zęby po pół godziny. Najgorsze jest podjadanie cukrów co chwilę, wtedy pH nie ma czasu się ustabilizować, mamy cały
  • Odpowiedz
@Orbiter01:rozumiem ze pytasz czy można w 100% uchronić się przed próchnica? To bardziej skomplikowany proces, bakterie próchnicowe już są obecne w twojej jamie ustnej, nawet jeśli w 100% w twojej diecie nie będzie cukru (co jest praktycznie niemożliwe) to przetrwają z curkow która wytworzy twoja ślina. Regularne przeglądy u dentysty, odpowiednia dieta i nawyki żywieniowe oraz dobra higiena sprawia, że będziesz miał pod kontrolą ten proces i nie dopuścisz do większych
  • Odpowiedz
@Orbiter01: nie myśl tak, na pewno warto zadbać o zęby i mieć jak najdłużej swoje. Dbaj o to na co masz wpływ, czyli właśnie dieta, nawyki i kontrole u lekarza. Własny zdrowy ząb jest lepszy niż najlepszy implant.
  • Odpowiedz