Wpis z mikrobloga

W #!$%@? mam te pizzerie. Chyba ich pogrzało ostatnio 40 zł za pepperoni. Nie zamawiam już od tych Januszu biznesu. Doszedłem do idealnych proporcji i stworzyłem idealne warunki wypieku w zwykłym piekarniku. Wolę to niż pizzę której 75% stanowi woda za prawie 5 dych. Włoska mąka? Zwykła 450, piekarnik z kamieniem na maksa i jechane.

#jedzenie71 #jedzenie #pizza
Kwas747 - W #!$%@? mam te pizzerie. Chyba ich pogrzało ostatnio 40 zł za pepperoni. N...

źródło: temp_file8159385286953691777

Pobierz
  • 128
  • Odpowiedz
@Kwas747: przez tą pazerność pizzerii sam myślę czy by sobie nie kupić piecyka elektrycznego do pizzy. U mnie pizza salami 40cm - 51zł XD zwróci się po 6 pizzach
  • Odpowiedz
via Android
  • 4
W tym przypadku nie chodzi o sam przepis. Przepis to 55% hydro, 30g soli na kg mąki. Drożdży zależy za ile ma być jedzona pizza. Najlepiej 1g suchych na kilo mąki. Myk polega na tym, że wykrecam placka z zimnego ciasta. Normalnie w pizzeri pizzę robi się z ciasta w pokojowej temperaturze. Ale tam się piecze w wysokiej temperaturze. Jak wrzucisz do rozgrzanego pieca zimne ciasto w pizzeri raczej się spali od
  • Odpowiedz
@Kwas747: Ostatnio często taką dietę pizzową stosuję. Zrobisz sobie raz w robocie ciasta na kilka dni i jeszcze lepsza będzie taka dojrzewająca a koszt śmieszny w porównaniu do jakiejkolwiek pizzeri, nawet jak korzystasz z dobrych składników
  • Odpowiedz
  • 0
@mariohi trochę lepsza, ale przede wszystkim dużo latwiej dobrze upiec, i szybciej to idzie niż w piekarniku. Max srednica placka 30 cm (używam takich blaszek siatkowych do gastronomii) ale to jest absolutny max i zwykle robię odrobinkę mniejsza żeby mi się składniki do piecyka nie przykleiły jak coś przesunę. Trafiłem za niecałe 300 zl na niemieckim amazonie to nie żałuję
  • Odpowiedz
@Kwas747: kupiłem piecyk elektryczny robię pizzę (koszt wszystkich składników+ energia elektryczna) to jakieś 6-15zl w zależności jak mocno poleciałem ze składnikami...smak no powiem krótko pizzerie mogą się uczyć
  • Odpowiedz
@Kwas747: 450? Co #!$%@?? Do pizzy itp jest typ 00 z 450 to mozesz nalesniki robic albo drozdzowke xD Cenowo nie ma roznicy jak by co. Co do pitcerni to chyba nie chodzi w niej o to aby zaoszczedzic a o to by zaplacic komus, ze robi wszystko za ciebie xD Janusz to ty jestes XD
  • Odpowiedz
@Kwas747: Gadałem kiedyś z kucharzem z restauracji, która serwuje pizzę w stylu neapolitańskim i powiedział mi, że daje 1g drożdży na 20kg ciasta i daje mu rosnąć przez 3 dni
  • Odpowiedz