Wpis z mikrobloga

#tojestmultikonto #pytaniedoeksperta #chemia

Dodałem sody oczyszczonej do kwasu cytrynowego w ilościach stechiometrycznych i roztwór jest kwaśny, a powinien być słony. Po co ja się tego uczyłem skoro to nie działa?

3NaHCO3 + C3H4OH(COOH)3 → C3H4OH(COONa)3 + 3H2O + 3CO2

C3H4OH(COOH)3 - 192.12 g / mol

NaHCO3 - 84.01 g / mol

C3H4OH(COONa)3 - 258.07 g / mol

H2O - 18.02 g / mol

258.07 g - 84.01 g

X - 100 g

X = 25807 / 84.01 = 307.19 g kwasu cytrynowego

100 g sody oczyszczonej / 307.19 g kwasu cytrynowego

Na 100 g sody dałem 200 g kwasu cytrynowego i roztwór jest mieszaniną kwasu cytrynowego z cytrynianem sodu i być może czymś jeszcze np. solą kuchenną... tego nie wiem.

Ustaliłem, że optymalne jest 80 g sody oczyszczonej na 100 g kwasu cytrynowego. Sody może być nawet trochę więcej, ale wychodzi z tego oranżadka w proszku, tyle, że bez cukru, daje się wyczuć kwaskowy posmak i nie wszystko się rozpuszcza, albo coś (węglan wapnia?) wytrąciło się z mojej wody mineralnej (reakcja wymiany?).

80 - 100
100 - X

X = 1000 / 8 = 125

Z moich ustaleń wyszło, że na 100 gramów sody oczyszczonej potrzebuję 125 g kwasu, z obliczeń wychodzi 307.19 g kwasu cytrynowego, dlaczego?
  • 29
  • Odpowiedz
252 - 192
100 - X

X = 19200 / 252 = 76.19

100 - 76.19
80 - X

X = 60.952

@Karbostyryl: To i tak nie wychodzi jak powinno

Bo ja dałem 80 g sody i 100 g kwasu, a powinienem dać 60 g kwasu.

W proporcjach 1 do 1 uzyskuję słony roztwór, więc kwas cytrynowy musi być słabszy, może jest wilgotny albo jest to monohydrat.
  • Odpowiedz
258.07 g - 84.01 g


@Karbostyryl:

192.12 - 3(84.01)

252.03 - 192.12
80 - X

X = (80 x 192.12) / 252.03 = 60.98321628377574

61 - 80
X - 100

X = 610 / 8 = 76.25 g

Na 100 g NaHCO3 potrzeba 76.25 g C3H4OH(COOH)3

Ja mam 100 g C3H4OH(COOH)3 i 80 g NaHCO3, podejrzewam, że to jest optymalny skład tej mieszanki, bo gdy dałem 1 : 1 to wyszło
  • Odpowiedz
@Karbostyryl: Z mydłem mam ten sam problem, bo z kalkulatora wychodzi mi 93 g NaOH, gdzie brałem jeszcze 6% superfat zapasu i mydło nie wychodzi. Z wcześniejszej partii wyszło, a z tej nie chce przy tym samym stężeniu. Wystarczy zmienić dostawcę, albo nawet partię towaru żeby zmieniły się proporcje. Brakuje dokładnie 7 g NaOH na 600 g oleju kokosowego.

93 g to 14% superfat, a ja robiłem 20% superfat i mydło
  • Odpowiedz
@Karbostyryl: Jak soda kosztowała 18 zł to była wydajniejsza, teraz kupiłem sodę za 33 zł i ona się nawet do robienia mydła nie nadaje, a producent chce żebym lał wrzątek do kanalizacji żeby się rozpuściła, jak soda podgrzewa wodę w słoiku tak, że aż parzy w ręce.
  • Odpowiedz
Z mydłem mam ten sam problem


@tojestmultikonto: tłuszcze mają dosyć zmienny skład i o ile nie masz w charakterystyce albo certyfikacie analizy liczby zmydlania albo składu procentowego poszczególnych reszt kwasowych to dokładną ilość naoh musisz dobrać metodą prób i błędów

Z sodą oczyszczoną wychodzi, że na 100 g kwasu potrzeba jakieś 80-90 g sody.

X = 21014 / 252.03 = 83.37896282188628 g kwasu cytrynowego


@tojestmultikonto: Jak to rozpuszczasz w wodzie
  • Odpowiedz
tłuszcze mają dosyć zmienny skład i o ile nie masz w charakterystyce albo certyfikacie analizy liczby zmydlania albo składu procentowego poszczególnych reszt kwasowych to dokładną ilość naoh musisz dobrać metodą prób i błędów


@Karbostyryl: Wiem o tym, tyle tylko, że to bardziej zależy od NaOH niż samego oleju, bo robiłem mydła z kilku różnych olejów różnych producentów, bukiet (zapach) miały nieco inny, więc i udział procentowy olejów był zmienny, ale wystarczyło
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: " jest kwaśny, a powinien być słony." Pewnie chodziło Ci o to, że oczekiwałeś zmiany odczynu z kwaśnego na obojętny? W dużym skrócie w tej reakcji zamieniłeś jeden kwas na drugi kwas, stąd dalej odczyn będzie kwaśny. To nie jest reakacja zobojętniania a wymiany. Do zobojętnienia kwasu mógłbyś użyć zasady, np. NaOH a nie wodorowęglanu.

Przy okazji, reakcja CO2 + H2O <-> H2CO3 <-> H+ + HCO3- <-> 2H+ +
  • Odpowiedz
Pewnie chodziło Ci o to, że oczekiwałeś zmiany odczynu z kwaśnego na obojętny?


@chemiorro: Nie, cytrynian sodu jest słony: https://pl.wikipedia.org/wiki/Cytrynian_sodu

though sodium citrate can refer to any of the three sodium salts of citric acid. It possesses a saline, mildly tart flavor, and is a mild alkali.

Sodium citrate is the sodium salt of citric acid. It is white, crystalline powder or white, granular crystals, slightly deliquescent in moist air, freely
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: "Dodałem sody oczyszczonej do kwasu cytrynowego w ilościach stechiometrycznych i roztwór jest kwaśny, a powinien być słony." Sam napisałeś "roztwór", w kontekście chemicznym kwaśny roztwór raczej zawsze odnosi się do pH a nie smaku.

Jeśli szukasz sposobu na otrzymanie cytrynianu sodu do spożycia to niestety muszę wycofać się z tej dyskusji. Jeśli masz nadkwasotę to udaj się do lekarza, na pewno coś doradzi.
  • Odpowiedz
Przy okazji, reakcja CO2 + H2O -> H2CO3 -> H+ + HCO32- -> H+ + CO3- jest bardzo istonym procesem w kontekście zmian zachądzocych w ekosystemach na Ziemi. Odpowiada ona za tzw. Ocean Acidification (OA), czyli tzw. zakwaszanie oceanów. Wynika to z tego, że coraz większe ilości CO2 dostające się do atmosfery rozpuszczają się następnie w wodzie oceanicznej. Przez to, że w wyniku tego powstaje kwas węglowy (H2CO3) to to zmienia pH
  • Odpowiedz
"Dodałem sody oczyszczonej do kwasu cytrynowego w ilościach stechiometrycznych i roztwór jest kwaśny, a powinien być słony." Sam napisałeś "roztwór", w kontekście chemicznym kwaśny roztwór raczej zawsze odnosi się do pH a nie smaku.


Jeśli szukasz sposobu na otrzymanie cytrynianu sodu do spożycia to niestety muszę wycofać się z tej dyskusji. Jeśli masz nadkwasotę to udaj się do lekarza, na pewno coś doradzi.


@chemiorro: A są roztwory, które mają kwaśny smak
  • Odpowiedz
@chemiorro: Mogę co najwyżej powiedzieć to jest bardzo kwaśne, lekko kwaśne, obojętne, zasadowe lub bardzo zasadowe i to nie zawsze się udaje, bo dużo zależy tutaj od tego z jakim roztworem mam do czynienia. Nie jestem w stanie sprawdzić pH np. kropli miętowych, bo chlorofil zabarwia paski wskaźnikowe na zielono. W dodatku, paski najlepiej odczytywać przy świetle dziennym, a jesienią i zimą przy świetle z żarówki tradycyjne. Lampy diodowe oszukują wzrok,
  • Odpowiedz
@chemiorro: Zrobiłem jeszcze raz mieszaninę w ilościach stechiometrycznych z małą ilością wody i wyszła biała maź, cytrynian sodu jest słonawy i cierpki w smaku (od kwasu cytrynowego), ale nie jest kwaśny. No i mnie nie podrażnia, a kwas cytrynowy już tak. Nie wiem dlaczego, bo gdybym wykazywał nadwrażliwość na kwas cytrynowy to cytrynian sodu, po rozkładzie na sól kuchenną i kwas cytrynowy w reakcji z sokiem żołądkowym jest takim samym źródłem
  • Odpowiedz