Wpis z mikrobloga

Cześć! Ostatnio zadałam pytanie w grupie #ogrodnictwo i dostałam bardzo ciekawe odpowiedzi, więc znow próbuję.(ʘʘ) Szukam smacznej odmiany rabarbaru. Przeglądałam już sklepy online i opisy przy różnych odmianach są albo lakoniczne, albo u wszystkich jest to samo. Zależy mi, aby rabarbar był słodki (oczywiście w miarę możliwości) i nie lykowaty. Chętnie poczytam Wasze propozycje. #kuchnia #gotujzwykopem #pytaniedoeksperta
  • 19
  • Odpowiedz
@czarna-malwa: Malinowy, czerwone odmiany są mniej kwaśne od zielonych, a łykowatość zależy od wieku, czym dłużej rośnie tym więcej włókien. Warto też wcześnie usunąć pęd kwiatostanowy, najlepiej w fazie gdy jeszcze się nie rozwiną, wtedy ogonki liściowe będą lepszej jakości. Pod koniec maja/połowa czerwca można go zrestartować i wyłamać wszystkie stare liście.
  • Odpowiedz
@Niewiemja: Lider z nasion, 95% to będą łodygi cienkie jak palec, po 5-10 pędów kwiatostanowych na roślinę i słabe wybarwienie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Profesjonaliści sadzą tylko rośliny powstałe z podziału karpy już wyselekcjonowanych rabarbarów. Znajomy ma ~7ha rabarbaru, to mówił, że jak posiali z nasion to z 20 tysięcy sadzonek wybrali 300 do posadzenia a reszta w kompost( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: W zeszłym roku sprzedawał po ~2.5zł nadwyżki. Ale nie w każdym roku sprzedaje, tylko jeśli likwiduje którąś działkę i przesadza karpy na inną. Jeśli będą dostępne to będę wołał na tagu pod koniec września/początek października.
  • Odpowiedz