Wpis z mikrobloga

Wspominałem, że będę co weekend testował przepisy metodą SV, tak więc::
Test 1 z #sousvide.
Ok, zrobiłem mniej więcej tak jak pisał @Lrrr,
1. Zrobiłem Pierś ze skórą.
2. Pierś lekko rozpłaszczyłem tłuczkiem(garb), grubość wyszła 3cm.
3. Obficie z góry posypałem solą i pieprzem, tak aby równomiernie była na całej piersi.
4. Wrzuciłem do lodówki
5. Około po 2h wrzuciłem do wora.
6. Wlałem wodę do pojemnika i nastawiłem 65 stopni, na 70 minut.
7. Po uzyskaniu temperatury wrzuciłem worki z mięsem.
8. Po 70 minutach, wyjąłem i sprawdziłem jak smak i tekstura.
9. Bardzo soczyste mięso, tekstura delikatna, ale nie jakaś jedwabista(widać rozwarstwienia), soli i pieprzu w sam raz.
10. Wykończyć postanowiłem na optigrillu.Dlaczego w optrigrullu? Bo na patelni przy dużej temperaturze, skóra by się zrolowała i by jej nie było. Dociśnięty optigrill trzyma skórę na miejscu i fajnie skóra się przypieka.
Optigrill ustawiłem na najwyższej możliwej temperaturze. Wrzuciłem mięso i po 1.5 minuty, otworzyłem optigrilla, przesunąłem mięso i znowu 1.5 minuty. Co daje 3 minuty w optigrillu.
11. Soczystość ta sama, tekstura ta sama(na pewno straciło kilka procent, ale jest to dla mnie niewyczuwalne)
12. Podsumowując, pierwszy test z SV na plus, ale następnym razem chyba potrzymam 60 minut(przy grubości 3 cm), aby tekstura była lepsza (bardziej gładka).
13. Proszę o krytykę bardziej doświadczonych z SV, co robię źle lub co mogę poprawić. Krytyka/Tipy mile widziane.
WykopowyGeodeta - Wspominałem, że będę co weekend testował przepisy metodą SV, tak wi...

źródło: 6

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
12. Podsumowując, pierwszy test z SV na plus, ale następnym razem chyba potrzymam 60 minut(przy grubości 3 cm), aby tekstura była lepsza (bardziej gładka).


@WykopowyGeodeta: jak chcesz zmienić teksturę to zjedź z temperaturą do 60. Ewentualnie do solanki możesz wrzucić (szukaj equilibrium brine). Opcji masz dość sporo, ale sprawdziłbym też czy cie cyrkulator nie oszukał na temperaturze bo wygląda mi na trochę więcej niż 65 ale to ciężko ocenić bo polskie
  • Odpowiedz