Wpis z mikrobloga

@jantarka: Jeśli początkujący fotograf każe zachować innym ich uwagi w kieszeni, to daleko nie zajdzie. W drugim komentarzu KalaBalacośtam słusznie zwrócił uwagę, że masz tu nieciekawe kadry i to jest to, nad czym powinnaś popracować. Poza tym jeśli chcesz uchwycić dno, a nie odbicie, co wnioskuję po tych zdjęciach, to przydałby się filtr CPL.
@jantarka: Kto to jest sprzętowcy?

Kadr jest nieciekawy, bo nic nie przedstawia. To, że coś jest na zdjęciu, nie znaczy, że ono coś prezentuje. Odpowiednim kadrem (tzn. proporcje na zdjęciu, kąt pod jakim zdjęcie jest zrobione itd.) można coś podkreślić. Jeśli na zdjęciu nic nie jest uwypuklone, a wszystko jest jakby płaskie, zlewa się w całość bez wyraźnego wskazania przez fotografa (nie opisem, a techniką) tematu, to kadr jest nieciekawy.

Wiem,
@dobrywieczor: @elvisiako: tematyką tych trzech zdjęć jest to, co zobaczyłam w taflach stawów tatrzańskich w ciągu swoich dorocznych wędrówek. Na pierwszej fotografii jest Wielki Staw Polski, na drugiej Czarny Staw Gąsienicowy, na trzeciej Morskie Oko. Mnie fascynują na tych ujęciach kolory, przejrzystość wody i przenikające się elementy dna oraz odbicia otoczenia. Trudno powiedzieć gdzie są granice. Celowo nie pokazuję drugiego brzegu, tylko to co widać patrząc w taflę stawu. Dla
@jantarka: To nie ja nazwałem je gniotami. Ja tak nigdy się nie wypowiadam, bo trzeba szanować każdego za to, że ma tę samą pasję. Dlatego jeśli uważasz, że Cię atakuję, to źle zrozumiałaś. Piszę tu, tak jak w wielu miejscach, gdzie ludzie wymieniają się opiniami o zdjęciach, bo chcę pomóc Ci swoją opinią. Jeśli uważasz, że jest ona zbędna i nie zależy Ci na zdaniu innych, to faktycznie niepotrzebnie poświęciłem bezinteresownie
@Dziekan5: po prostu napisz, że ci się nie podoba i nie gadaj o złych kadrach, czy filtrach. Sprzętowiec, to ktoś kto w fotografii bardziej skupia się na tym czym robi zdjęcia, niż na tym dlaczego je robi.
@jantarka: Według mnie pisanie: ale gniot, albo: brzydkie, nic nie wnosi do tematu. Dlatego takie "komentarze" są po prostu przez większość niemile widziane.

Teraz padłem ze śmiechu. Od razu przypomina mi się mój "arsenał", którego trzonem jest staroć z matrycą mniejszą niż w aparacie telefonu dziecka sąsiadki.

Ja tutaj kończę dyskusję, bo w ogóle nie widzę sensu. Podziwiam za pasję do wędrówek, przejrzałem mikro. Szacun. Ale w kwestii fotografii życzę (nie
@Dziekan5: dla mnie są nieźle udokumentowane, oczywiście na tyle ile potrafię ja i moja auto małpka :)

@elvisiako: nie zauważyłam żadnej konstruktywnej krytyki oprócz: nieciekawy kadr, co jest określeniem wybitnie subiektywnym. Po prostu daruję sobie kolejnym razem tag fotografia, bo mnie takie opinie nie interesują.
Jeśli początkujący fotograf każe zachować innym ich uwagi w kieszeni,

@Dziekan5: a gdzie tu widzisz jakieś konstruktywne uwagi? "gniot", "zostaw na HDD"... czy może "nie umiesz kadrować" jest dobrą uwagą? Zafrapowała mnie wybitnie ta kwestia...
@Dziekan5: Czytałem po kolei i czepiłeś się Jantarki po 2 "mega konstruktywnych" wypowiedziach KalaBalaHala. Nie było tam innych komentarzy. Twoje komentarze nastąpiły później. Czyli co, strofowałeś Jantarkę, mając na uwadze komentarze, których jeszcze nie napisałeś, czy jak?