Aktywne Wpisy
WypadlemZKajaka +438
Ile macie sytuacji w roku, gdzie prowadzicie samochód mają 1.5 promila alkoholu we krwi, że tak bardzo boicie się konfiskaty?
#samochody #motoryzacja
#samochody #motoryzacja
MishMashStudio666 +910
Na specjalne życzenie pewnego przesympatycznego Mireczka popełniłem o to taki pierścionek. Wytyczne były takie by kamień był niebieski i wpadający w zieleń (upolowałem szafir), towarzystwo diamentów (umieściłem) oraz dość filigranowa konstrukcja. Zadanie tość trudne bo kamień dość głęboki i trzeba go osadzić wysoko by swoim szlifowanym spodem nie wbijał się w palec wybranki😉
Życzę wszystkim miłego dnia i pysznej kawusi
#rozowepaski
#niebieskiepaski
#zareczyny
#jubilerstwo
#pierscionek
#mishmashstudio666
Życzę wszystkim miłego dnia i pysznej kawusi
#rozowepaski
#niebieskiepaski
#zareczyny
#jubilerstwo
#pierscionek
#mishmashstudio666
Kantem dloni z precyzja karateki uderzylem w kablak butelki w ktorej spoczywal zlany z sierpniu cydr domowy. Lekki huk i odrazu wesole babelkowanie z butelki, tak ze w srodku utworzyla sie solidna piana. Po nalaniu juz pianki nie bylo, ale w ustach czuc solidne musowanie i orzezwienie.
To chyba moj najbardziej udany cydr, tym razem zaszczepilem sok drozdzami szlachetnymi typu tokaj (biowin). Fermentacja trawala dlugo bo cos kolo tygodnia, potem tydzien klarowania i rozlew do butelek wraz z dosladzaniem i cukrem do refermentacji w celu zgazowania napoju. Do kazdej butelki poszla pelna lyzeczka cukru i obylo sie bez granatow. Poprzedni nastaw robilem na popularnych drozdzach typu bayanus z biowinu (nie polecam), fermentacja trwala 2-3 dni i juz bylo pozamiatane :/ W smaku to bylo... biale wino renskie w dodatku puste, a nie cydr.
Z tokajowymi drodzami jest zupelnie inaczej tj. spokojna fermentacja, zero drozdzowych nut w smaku, czuc jabluszko i char. dla tych drozdzy posmak miodowy. Dosladzalem roznie... Jedne bardziej drugie mniej by wybadac najbardziej odpowiadajaca mi slodkosc napoju. Rowniez jak pije, to czuje ze tokajowe daly nieco wiecej alkoholu, aczkolwiek wcale go nie czuc w smaku. Ogolem jest bardzo zadowolony z tej partii. Kolejny nastaw bede robil na szlachetnych sauternesach, ktore podobno daja plytsze odfermentowanie. W planach mam tez uzycie zamowionych we Francji szlachetnych drozdzy szampanskich oraz piwowarskich S-04.
Jesli cydr - to tylko domowy, bo jakos nie smakuja mi te slodkie i ulepkowate "cydry" ktorych ostatnio mamy prawdziwy wysyp. Mimo to mam nadzieje, ze w przeciagu kilku lat jakos ogarniemy receptury i zblizymy sie z jakoscia do cydrow brytyjskich lub francuskich, ktore sa wysmienite.
@dr_gorasul: a nie lepiej dokładnie sobie wyliczyć ilość surowca do refermentacji, a nie sypać łyżeczką i potem się bać o granaty?
@biczplis: na stronie firmy biowin znajdziesz te drożdże, też takich używałem i uważam, że cydr wyszedł z nimi bardzo dobry w smaku