Wpis z mikrobloga

@Irranus: Człowiek się całe życie uczy:) Drożdże aktywne są bardzo wygodne w użyciu. 15-30 minut i gotowe. A nawet gdy się wsypie bezpośrednio do nastawu to powinny ruszyć. Ja często używam G995.

@Jednobrewy Pożywkę lepiej dodać. Trzeba dbać o nie. W końcu od nich wszystko zależy.
@Jednobrewy: Zawsze możesz zrobić po skończeniu robienia z porzeczek. Albo zakupić nowy baniak albo fermentor. Z biedy nawet w butelce po 5l wodzie można zrobić.

A tutak masz przepis na cydr.
@Jednobrewy: Nie wiem jakie piłeś cydry. Ale taki z jabłek, ewentualnie z mętnego soku jest świetny. Dobrze zrobiony naprawdę smakuje. Można też kombinować i mieszać z dodatkiem innych soków. Bo z soków biedronkowych wychodzi ruski szampan, coś w podobie cydru lubelskiego.
@Jednobrewy: No właśnie o tym mówię, smak ruskiego szampana :P Tutaj lub tutaj masz panel cydrów. Lecz naprawdę świetny cydr jest drogi i ciężko dostępny. A te w sklepach są co najwyżej przeciętne. Dlatego tym lepiej zrobić swój :) A jak ma się jeszcze dostęp do własnych jabłek to w ogóle świetnie.