Wpis z mikrobloga

@mrgruszka: Zaczynałem od zera. Na początku przerobiłem kilka rozdziałów "od zera do kodera", ale zbyt bardzo się to ciągneło. Kupiłem książkę Grębosza i przeczytałem pierwszy i połowe drugiego tomu. Polecam robić proste zadania ze spoja( http://pl.spoj.com/ ) żeby nauczyć się składni, no i poczuć jak mniej więcej wygląda programowanie.
  • Odpowiedz
@mrgruszka: ja kodziłem coś w szkole w C++, później mieliśmy Javę ale nasz nauczyciel był idiotą i sam nie wiedział zbytnio o co chodzi w programowaniu obiektowym więc nas zniechęcił. Teraz sam uczę się C# i jestem bardzo zadowolony. Bardzo dobrze przemyślany język, składnia jest czytelna, takie jakby połączenie Javy i C++
  • Odpowiedz
ja polecam zaczac od C++, sam zaczynałem i źle nie wyszedłem.

miałeś jakąś styczność z programowaniem przedtem? Ja startuję od zera. :D

@mrgruszka: Ja polecam zacząć od czytania ze zrozumieniem. Bo książki będą bezużyteczne.

Ja bym polecił zacząć od C - przydaje się w kliku sytuacjach. K&R - podstawa. Potem masz drogę na C++ / C# / OBJ-C. C się przydaje choćby przy mirkokontrolerach ( ͡º ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@razvizion: Wiesz, można zaczynać i pod tym pojęciem rozumieć "miałem to na informatyce w liceum/kiedyś próbowałem ale przestałem się uczyć", a można też zaczynać od zera - jak ja. O to mi chodziło. :D Dzięki za propozycję!
  • Odpowiedz
@mikkeboss: OBJ-C jest rozszerzeniem C, używa się w nim sporo elementów z C, funkcje które można mieszać z tymi z OBJ, typy danych, biblioteki w C. Nigdzie nie napisałem że jest podobny. Znajomość C zajebiście ułatwia pisanie w OBJ-C.
  • Odpowiedz