Aktywne Wpisy
Ukradziono mi rower o wartości około 3000 zł. Zgłosiłem sprawę na policję. Mam nagrania, na których widać złodzieja. Poniżej zamieszczam foto. Kradzież miała miejsce we Wrocławiu w okolicach aquaparku/Wroclavi. Rower przypiąłem do stojaka rowerowego pod klatką schodową na zabezpieczeniu typu sprężynka (niestety używałem jej tylko do krótkotrwałego przypięcia roweru, żeby nie wozić się z ciężkimi łańcuchami...). Kradzież nastąpiła w niecałą godzinę od przypięcia roweru. Zakładając, że przechodził tamtędy bez sprzętu zaraz po
Zubern +76
Samodzielna Kompania Commando (od sierpnia 1944 2 Batalion Komandosów Zmotoryzowanych) była częścią 10. Międzyalianckiego Commando formalnie utworzonego w lipcu 1942 roku. Składało się z kompanii: 1. - francuskiej, 2. - holenderskiej, 3. - “brytyjskiej”, ale tak naprawdę złożonej z żydowskich uciekinierów w Niemiec i Austrii 4. - belgijskiej, 5. - norweskiej, 6. - polskiej i 7. - jugosłowiańskiej, 8. - francuskiej.
Polska kompania była oddelegowana do działań w kampanii włoskiej i już na przełomie 1943 i 1944 roku znalazła się pod Monte Cassino. Widoczny na zdjęciu żołnierze to podporucznik Adam Bachleda-Curuś na swoim motocyklu BSA M20 C4666503 z maskotką kompanii-psem Myszką.
Zakopiańczyk, który był znany z doskonałej kondycji fizycznej i umiejętności poruszania się górach zginał w czasie działań pod Monte Cassino w maju 1944 roku.
#wojsko #wojnawkolorze #iiwojnaswiatowawkolorze #polska #wojna #historia #motocykle #motomirko #zwierzaczki #pieseczkizprzypadku #piesel #polska #ciekawostki #komandosi #iiwojnaswiatowa