Wpis z mikrobloga

@richr: efes jako jedyny (francuska) od zawsze (20 lat) mial baranine. tam faktycznie smak jest inny niz w kebsach ktore sa w wawie. innych efesow nie odwiedzalem
  • Odpowiedz
@spanzik: nie wiem jak było 20 lat temu ale od wielu lat efes oficjalnie mówi, że ma mieszankę baranio-cielęcą. Fakt, że tego barana czuć bardziej niż w innych "baraninach" ale na bank nie jest to 100% baranina.
  • Odpowiedz
@richr: Ja bym obstawiał, że to wołowina z dodatkiem łoju baraniego, który kosztuje grosze w każdym arabskim sklepie mięsnym.
Do tego kumin albo marynata dla złagodzenia baraniego aromatu i parę innych przypraw.
A może dodają jakąś ilość baraniny do tego, nie wiem.
Ogólnie mówiąc, da się  zrobić bardzo smaczny kebab z czystej baraniny, ale zakładam że to mogłoby być nieopłacalne.
Jeśli chciałbyś zrobić sobie kebab z baraniny, to polecam poniższy przepis:
  • Odpowiedz