Pierwsze koty za płoty (kurczaki znaczy się. Koty będa później) ( ͡°͜ʖ͡°) Skromnie bo to próba. Zrębki to orzesznik i dla aromatu szałwia w gałązkach #wedzenie
@tomszczyk: chociaz nie wygląda tragicznie. wiesz jak to jest. Balans bieli. zdjecie z wnetrza komory. Fotografia nie do konca oddaje kolor natomiast może za mało suszyłem, bo zacieków nie powinno być. Może też z kontrola temperatury troche zkiepsciłem i zwyczajnie tłuszcz poleciał z miejsca wkłucia haczyka. Wszystkie opcje sa na stole :D
@asdfghjkl: 7kg to spokojnie na takie niewielkie eksperymenty. ja mam wieksza, ale czesto wedze po 1-2 kawalki, bo sobie cos probuje. najwazniejsze zawsze to dobrze osuszyc mieso, potem do wedzarki dobrze je dogrzac i osuszyc tez sama wedzarnie, no i potem wędzić wedle uznania.
@tomszczyk: na dwie osoby wiele nie trzeba. Pewnie i tak bede wedził może dwa/trzy razy w roku. Mam ograniczony dostęp do wielu produktów które lubie wiec jak sam ich nie zrobie to nie będzie. Rady ofc zastosuje przy kolejnym wędzeniu. W weekend pewnie
@asdfghjkl @tomszczyk Też obstawiam zle osuszenie i wygrzanie. Trochę za wysoką temperaturę a o zrębce z orzesznika to nic nie wiem ale też może mieć wypływ na kolor.
@Pomidorken: parze je teraz troche. Spróbuje za 20 minut. Jak będzie smaczne to mnie to zadowala. Nie wysyłam tego na wystawe w końcu. Rady natomiast zastosuje. Nie wiem co poszło nie tak. Suszyłem conajmniej 1.5h a u mnie sucho w uj. Nagrzałem też wczesniej, bo bałem sie, że cos #!$%@? i mi sie upieką zamiast uwedzić wiec dużo wczesniej było ogrzane. Myśle, że skoczyła mi temperatura i tłuszcz porobił zacieki
@Pomidorken: @tomszczyk po sparzeniu. Ostygnie trochu i będzie degustacja ( ͡°͜ʖ͡°) od razu mówie, że nie jest tak ciemne jak wygląda na zdjęciu. Póki co moge powiedzieć, że ładnie pachną
@Pomidorken: mozliwe ze to zrębka albo szałwia suszona, bo też dodałem. W weekend bede wedził pewnie na drewnie oliwnym to zobaczym jaka bedzie różnica w kolorze
@asdfghjkl: pokaz w srodku. dla drobiu jest tesz stosowana technika, ze najpierw parzysz, a potem wedzisz. opinie podzielone, robilem tak i tak. wydaje mi sie, ze parzenie po wedzeniu bylo bardziej soczyste
@tomszczyk: pokazałbym, ale łakomstwo wygrało xD dwa kawałki kurczaka na dwie geby to migiem poszło :D Ale faktycznie nie był suchy po parzeniu. Pokaże przy próbie nr 2 ( ͡°͜ʖ͡°)
Wszystkie opcje sa na stole :D
Rady ofc zastosuje przy kolejnym wędzeniu. W weekend pewnie
Też obstawiam zle osuszenie i wygrzanie. Trochę za wysoką temperaturę a o zrębce z orzesznika to nic nie wiem ale też może mieć wypływ na kolor.
Myśle, że skoczyła mi temperatura i tłuszcz porobił zacieki
Termometr polecam takiego typu. https://allegro.pl/oferta/termometr-2-sondy-grill-wedzarnia-thermopro-tp-08-12434322799?fromVariant=14880547232
@tomszczyk: pokazałbym, ale łakomstwo wygrało xD dwa kawałki kurczaka na dwie geby to migiem poszło :D Ale faktycznie nie był suchy po parzeniu. Pokaże przy próbie nr 2 ( ͡° ͜ʖ ͡°)