Aktywne Wpisy
Qontrol +68
Znalazłem w garażu z 5 pudeł z płytami CD.
Filmy, gry nagrywane w latach 2000-2010 (mniej więcej). Pamiętam że była nagonka za dzieciaka na piraty. Ze chodzą po domach itp xD Ojciec wszystko spakował i schował na strychu i garażu.
Oczywiście wszystko piraty. Filmy w stylu oszukać przeznaczenie 1, Rocky 1 itp.
Wywalać to do kosza czy trzymać?
Kiedyś jak wszedł net, wszyscy to wywalali bo wszystko jest w necie. A teraz
Filmy, gry nagrywane w latach 2000-2010 (mniej więcej). Pamiętam że była nagonka za dzieciaka na piraty. Ze chodzą po domach itp xD Ojciec wszystko spakował i schował na strychu i garażu.
Oczywiście wszystko piraty. Filmy w stylu oszukać przeznaczenie 1, Rocky 1 itp.
Wywalać to do kosza czy trzymać?
Kiedyś jak wszedł net, wszyscy to wywalali bo wszystko jest w necie. A teraz
Plonacawyplata +623
Od 2 latach jestem na emigracji w #kanada właśnie jestem w trakcie rozpoczęcia budowy domu i tak sobie pomyślałem, że może byłby ktoś zainteresowany jak przebiega tutaj cały ten proces. Jak wyglądają koszty, krok po kroku spotkania z deweloperemi, projektantami, wykonawcami itd. Cały proces powinien zakończyć się za jakieś 5-6 miesięcy więc mógłbym krok po kroku wrzucać Wam aktualizację jak z dziury powstaje nasz wymarzony dom z kartonu.
#emigracja #dom #budownictwo #
#emigracja #dom #budownictwo #
Teraz chcę znów warzyć, na razie zrobiłem podpiwek ale chcę zacierać.
Jeden szkopuł, po drodze spotkały mnie kłopoty zdrowotne i chcę robić tylko i wyłącznie piwo bezalkoholowe, czytaj niskoalkoholowe.
Trochę zapomniałem jak się to robi i mam kilka pytań (niskoalkoholowego nigdy nie wykonałem).
Mam zamiar robić warki 12 l, niski zasyp słodowy z dodatkami do 1,2 kg, drożdże FM-52 Wozem jestem (starter wiem jak wykonać, sprzęt mam) i teraz:
a) klasyczne zacieranie w małym garnku (9 litrów)- te 1,2 kg w wodzie ok. 4 l, zacieranie pod piwo niskoalkoholowe w zakresie 75-79 st. C przez 30 - 40 minut. Teraz pytanie czy do takiego niskiego zasypu wystarczy 4l wody? Filtracja przez oplot, ile litrów wody do wysładzania. Planuję brzeczkę przed gotowaniem 15 l (zakładam odparowanie 2-3 l wody przez 60 minut). To co do wysładzania ok. 13 l wody? Przy przy tych drożdżach Blg chyba nie ma znaczenia czy wyjdzie po gotowaniu 6, 5,5 czy 7 Blg?
b)BIAB - nigdy nie próbowałem i nie wiem w ilu litrach wody zacierać te 1,2 kg zasypu? W większym garnku 35 l czy w tym małym 9 l a później dolać trochę wody i wysładzać? Ile tej wody przy zasypie w worku 7, 8 l czy może od razu w dużym garze 15 l i więcej? Czy też w dużym garze dodać dodatkowo wysłodziny z wyjętego worka płukanego gdzieś w fermentorze np. 5 l. wody?
Bardzo proszę o pomoc doświadczonych piwowarów. Bo ja wracam z emerytury piwowarskiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#piwowarstwo #piwo @seba_s
Popatrz jeszcze metody z namoczeniwm slodu i oddzieleniem skrobi czy jak to tam.
Pamiętaj zeby chmielic tylko na whirpool.
@sberatel Jestem i tak stracony, nie mogę spożywać alkoholu (pisałem o swoim zdrowiu). Zawsze lubiłem piwo, lubiłem warzyć. To co mi zostaje? Wolę próbować swoje niż pić 0,0 koncernowe lub drogie kraftowe. Zobaczymy, może wyspecjalizuję się w tej dziedzinie i uda się za jakiś czas wykręcić fajne piwo takie do 1%.
APA 10blg odfermentowana do 4blg była nawet ok dzięki chmielowi, ale to nadal ze 4% alkoholu.
Pszeniczne chociaż miało więcej bo 11blg i zakończone wyżej na 4,5blg więc ze 3,5% alkoholu było niestety już nieprzyjemnie wodniste.
Z niskim woltażem wyszło mi nieźle grodziskie bo aromaty dymne z wędzonego słodu podbijały